Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Gorici tihi ognjemet, v Novi Gorici tudi letos za dobrodelne namene

Tudi poki v teh dneh naznanjajo na bližajoče novo leto, marsikatere pa tovrstno pričakovanje novega leta precej moti, predvsem, ker se dogaja tudi v strnjenih naseljih, kjer sicer ni dovoljeno, in ker vznemirja domače živali. Kako bo letos z ognjemetom v nosilkah naziva EPK 2025?

Tako se vrstijo pozivi k zmanjšanju uporabe pirotehničnih izdelkov, pobudo za opustitev uporabe pirotehnike so na zadnji seji podali tudi v svetniški skupini Povezani, kot menijo, glasni poki ne vznemirjajo le domačih ljubljenčkov, ampak vse živali v bližini, neprimerna in neprevidna uporaba pirotehnike je vzrok številnih hudih nesreč, ognjemeti bistveno poslabšajo kakovost zraka, so navedli v pobudi. Na problematiko nas je nedavno opozorila tudi poslušalka iz Nove Gorice, ki je povedala, da so od jutra do večera take detonacije kot da smo v Afganistanu, in to na območju stanovanjskega naselja, kjer je sicer uporaba takih izdelkov prepovedana. Kot ocenjuje, bi morala mestna občina uporabo prepovedati z odlokom. Kaj meni novogoriški župan Klemen Miklavič? „Sam ne podpiram uporabe pirotehničnih izdelkov, hkrati pa ne podpiram ukrepov, za katere ne obstajajo sredstva za uresničitev, se pravi, če prepovemo, ne bomo veliko storili, kajti ne vemo, kako bi potem to prepoved uresničili, ne predstavljam si, da bi mestni redarji tekli za otroci, ki uporabljajo petarde. Tu je predvsem potrebno zavedanje ljudi.“

Na mestni občini so pred prazniki objavili poziv policije o pravilni in uvidevni uporabi pirotehničnih izdelkov in na družbenih omrežjih mestne občine pripravili objavo o kampanji družbe TAM-TAM – „Petarde? Ne, hvala!“ ter občane pozvali, da se letos petardam in pirotehniki odpovejo. Kako je letos z ognjemetom? „Mi smo se letos ognjemetu doslej odpovedovali in tisti denar raje namenjali nekim bolj potrebnim izdatkom, največkrat dobrodelnim, in tudi letos bomo tako naredili.“

In čeprav je tako kot pri nas, silvestrovanje na prostem prepovedano, pa v sosednji Gorici medtem ognjemet bo, a bo

n čeprav je tako kot pri nas, silvestrovanje na prostem prepovedano, pa v sosednji Gorici medtem ognjemet bo, a bo tihi, je potrdil župan Rodolfo Ziberna. Ja, absolutno bo, seveda, ob polnoči, bo delno tih, se pravi brez poka in začetnega žvižga, to pa zaradi spoštovanja do živali, ki se seveda splašijo. Imam odlok, ki ne dovoljuje prižiga pirotehničnih sredstev v Gorici, le na občini imamo lahko ta ognjemet z Gradu in nič drugega, prav zato, ker se želimo izogniti negativnemu vplivu na živali."

Ognjemet bo trajal 20 minut, ob tem dodaja, da so pozvali meščane, naj se ne združujejo, saj si ga bo ognjemet mogoče ogledati iz večjega dela mesta.

Prodaja ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je sicer vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra, uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Na območju Nove Gorice, Solkana in Šempetra, so novogoriški policisti prejšnji teden, na predbožični večer, poostreno nadzirali nepremišljeno, neprevidno in objestno uporabo pirotehničnih izdelkov v času praznikov. Kot so pojasnili, je šlo za načrtovan nadzor na tistih lokacijah, kjer je v preteklosti pogosto prihajalo do uporabe pirotehničnih izdelkov, predvsem s strani mlajših oseb. Zasačili so dva mladoletna kršitelja, ki so jima zasegli 90 različnih pirotehničnih izdelkov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down