Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Gorici se začenja Forum idej, niz pogovorov na temo EPK

Do uradnega začetka Evropske prestolnice kulture, projekta, ki ga pripravlja Nova Gorica v partnerstvu z Gorico, manjka še leto dni. Uradno odprtje bo, kot je znano, potekalo na slovenski kulturni praznik, 8. februarja 2025. Kako se obe mesti pripravljata na velik dogodek, kakšne so težave v organizacijskem ustroju in kaj se obeta več stotisočim obiskovalcem, ki bodo naslednje leto prišli v naše kraje?

Na ta in številna druga vprašanja bosta danes ob 16. uri odgovarjala župana sosednjih Goric, Samo Turel in Rodolfo Ziberna. Kot gosta bosta nastopila na dogodku Forum idej, ki ga v goriškem Trgovskem domu prireja Slovenska kulturno-gospodarska zveza. Marino Marsič, pokrajinski predsednik SKGZ za Goriško:

Forum idej je nastal prav zaradi tega, da bi v javnosti spregovorili o aktualnih temah. Za letošnjo sezono smo si zamislili, da bi posvetili vsa naša srečanja Evropski prestolnici kulture. In kot prvi dogodek, prvo srečanje, smo namenoma povabili oba župana, ki sta glavna akterja te prestolnice kulture, da nam povesta, kako potekajo priprave, kaj lahko obiskovalci Nove Gorice in Gorice pričakujejo, katere so mogoče organizacijske težave in seveda, kaj bo po tem letu 2025 ostalo v Novi Gorici in Gorici.“

Tekom leta torej načrtujejo niz petih srečanj, na vsako izmed njih bodo povabili predstavnike iz obeh mest, ki bodo projekt EPK osvetljevali s strani politike, gospodarstva in seveda kulture. Na srečanjih bo poskrbljeno za simultano prevajanje.

Čeprav naša želja je, da bi leto 2025 bilo tisti mejnik, ko bodo vsi poznali jezik soseda. Predvsem pa si prizadevamo, da bi dobili kakšno informacijo o tem, kaj bodo od tega imeli mladi iz obeh mest.“

Poudarja Marsič in dodaja upanje, bo v na račun projekta EPK kultura postala sredstvo, ki bo pripomoglo tudi h gospodarskemu in turističnemu razvoju obeh mest.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down