Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V briški Vili Vipolže najstarejša upodobitev mlaja na Slovenskem

Med prenovo Vile Vipolže, ki se je zaključila pred sedmimi leti, so bile temeljito restavrirane tudi freske. Te so v preteklosti utrpele precej škode na račun požarov, zamakanja iz poškodovanega ostrešja in odpadanja ometa. Med najbolje ohranjenimi je prizor z vaškim plesom in mlajem. Po raziskavah goriškega duhovnika in zgodovinarja Alessia Stasija gre za najstarejšo upodobitev mlaja na Slovenskem. Stasi pojasnjuje, da gre za povsem novo odkritje.

„Še zame, čeprav se že dolgo ukvarjam z goriško zgodovino, še s posebnim zanimanjem do naše goriške in primorske zgodovine, je bilo to pravo presenečenje.“

Doslej je za najstarejšo upodobitev mlaja na Slovenskem namreč veljal Valvasorjev bakrorez, na katerem je prikaz graščine Bokalce pri Ljubljani iz leta 1679. Briška freska z mlajem pa je skoraj sto let mlajša, nastala naj bi okoli leta 1590. Omenjeni prizor je del velikega ciklusa, ki je naslikan v vrh desnega stopnišča vile. Gre za delo flamskega slikarja, naročnik pa je bil grof Rajmund Thurn, ki je bil pomemben tudi za slovensko zgodovino, pravi Stasi.

„ Leta 1607 je na njegovo pobudo prišel v Devin redovnik brat Gregorij Alasia da Sommaripa iz Piemonta, ki se je naučil slovenščine. Kajti, ne glede na to, kar je bila dosedanja slovenska predstava, plemiške rodbine so tekoče govorile slovensko in velikokrat bile tudi slovenskega rodu. Rajmundu Thurnu gre zasluga, da je podprl izdajo prvega slovenskega slovarja, ki ga je napisal prav omenjeni redovnik.“

Stasi še dodaja, da je omenjena freska z mlajem le ena od razkošno zasnovanih fresk v Vili Vipolže, ki pod tančico preteklosti skrivajo še marsikatero skrivnost.

Foto: Nicolas Peršolja

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down