Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Breginju bo zrasla nova čistilna naprava

Občina Kobarid je bila uspešna na javnem razpisu za dodelitev sredstev na ukrepu: Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje. Predmet investicije je novogradnja čistilne naprave Breginj, zmogljivosti 250 populacijskih enot, z namenom vzpostavitve učinkovitega sistema za odvajanje in čiščenje odpadne vode ter varovanja porečja reke Nadiže, ki leži v območju Natura 2000.

Župan Občine Kobarid Marko Matajurc ob tem pove: ''Izgradnja čistilne naprave v Breginju je zelo pomembna, kajti mi se ob Breginjskem kotu pogovarjamo tudi o turizmu in pišemo strategijo za celoten Breginjski kot. Ko govorimo o turizmu, je pomembna čistoča in čiščenje odpadnih voda. Pristopili bomo v celoti in po izgradnji čistilne naprave bomo tudi nadaljevali z ostalo komunalno infrastrukturo.''

Kot še dodaja župan, je to prava rešitev za čistejšo, boljšo, in prijaznejše okolje za ljudi, ki živijo v Breginju in okolici, nenazadnje tudi za turiste. Za potrebe zmanjšanja porabe energije, bo občina na čistilni napravi vgradila sončno elektrarno, tudi s pomočjo prej omenjenega javnega razpisa: ''Celotna investicija je dobrih 600.000 evrov, nekaj več kot polovico jih bo prišlo iz evropskih sredstev, saj smo bili uspešni pri njihovem črpanju že v spomladanskem času, po odobritvi sedaj čakamo zgolj še pogodbo.''

Kot najugodnejši ponudnik v postopku javnega naročila je bilo kot izvajalec del izbrano podjetje ZIDGRAD iz Idrije. Matajurc in predsednik uprave podjetja Rado Raspet sta podpisala gradbeno pogodbo, zato bo izvajalec v prihodnjih dneh lahko začel s pripravljalnimi gradbenimi deli, sama gradnja pa naj bi okvirno trajala 2 leti.

''Kdaj bomo konkretno začeli z gradnjo je težko napovedati, kajti poletna neurja so še posebej prizadela Koroško in zato je kar precej gradbene delovne sile tam, tako da, po moje, to ne bo takoj, verjamem pa, da bo v nekem času, ki bo, tudi zaradi črpanja teh evropskih sredstev, pravi in da bo investicija pravočasno končana v letu 2024,'' zaključuje Matajurc.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down