Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Brdih zasnovali prvi Festival briške češnje

V Brdih po 57 letih spreminjajo koncept Praznika češenj. Ta bo letos v obliki festivalskega dogajanja, razpršen po celotnemu briškemu teritoriju, odvijal pa se bo prihodnji konec tedna.

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec pojasnjuje, da s tem zasledujejo ciljem iz nedavno sprejete Strategije trajnostnega razvoja turizma in trženja v Občini Brda, za spremembo pa so se odločili tudi zaradi izkušnje z izvedbo praznika v času epidemije ter z odobravanjem snovalke prvotnega koncepta praznika Darinko Sirk ter Občino Brda: "Na nek način smo želeli našim obiskovalcem rpibližati v prvi vrsti Brike in Brice, saj so letos resnično številni prebivalci vpeti v snovanje in organizacijo tega praznika, glede na to, da bo festival potekal po več prizoriščih: Kojskem, Kozani, Medani, Gonjačah in pa Dobrovem."

Želijo pa si tudi povečati pripadnost Brik in Bricev briškemu največjemu prazniku, obiskovalcem pa pokazati, kako bogato ponudbo imajo celotna Brda. "Na ta način, s to razpršenostjo bomo na nek način usmerjeni tudi v zniževanje ogljičnega odtisa, po drugi strani pa ponudili vsem tistim, ki bodo k nam prišli, dogajanje za cel dan oziroma za dva dni."

Skupni imenovalec festivala bodo prodaja češenj in lokalnih produktov, bogata gostinska ponudba, pestro dogajanje na področju glasbe, etnografske vsebine pa tudi animacija za vse generacije, še dodaja direktorica briškega Zavoda TKMŠ. Torej tradicionalne povorke letos ne bo, tradicionalno pa bodo v Brda vabili z dogodki Pohod od češnje do češnje, kolesarskim maratonom Kleti Brda ter Dnevi odprtih kleti. Dobrodelna dražba vin se je že pričela. Iz briškega Združenja sadjarjev zagotavljajo, da na festivalskem dogajanju, ki in v prihodnjih tednih gotovo ne bo zmanjkalo češenj, čeravno letošnje vreme briškim sadjarjem ni prizaneslo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down