Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Bovcu postavili nove potopne zabojnike za odpadke

Foto: Občina Bivec

Občina Bovec aktivno deluje tudi na področju upravljanja z odpadki, saj je v Zgornjem Posočju kot prva izvedla sistem potopnih zabojnikov za odlaganje in ločevanje različnih vrst odpadkov.

Pilotna postavitev potopnih zabojnikov »Remont« je bila izbrana na osnovi številnih argumentov, pove župan Valter Mlekuž: ''Vemo, da je Bovec predvsem v poletni sezoni poln turizma in nič kaj lepo ni bilo gledati tiste otoke, ko si videl zraven polno vreč, polno odpadkov. Rekli smo, da nekaj moramo ukreniti. Ideja je prišla na občinskem svetu s strani s strani svetnika Adisa Hrovata, da bi mogoče začeli s potopnimi zabojniki. Določili smo lokacije, ki so najbolj obremenjene, in se odločili, da gremo letos v projekt, ki ni najbolj poceni, ampak verjamem, da moraš vlagati, če želiš imeti čisto.''

Občina je v ta namen v svoj proračun namenila 40.000 evrov, na koncu pa je celotna investicija, ki jo je opravljala Komunala Tolmin, stala okrog 30.000 evrov. Ker želijo nadaljevati s projektom, že sedaj razmišljajo o pripravi proračuna za naslednje leto, mogoče bodo enega izpeljali že letos. Najprej v Bovcu, potem pa še po vseh bližnjih vaseh.

Novi potopni zabojniki ponujajo večjo prostornino. Lokacija ekološkega otoka je vizualno zelo izpostavljena in lahko dostopna s smetarskimi vozili. To omogoča lažjo manipulacijo ter posledično hitrejše učenje delovnih ekip na nov način nakladanja odpadkov.

''V poletnem času moramo odvažati smeti celo dvakrat ali trikrat na teden, še to se je pokazalo, da je premalo. Sedaj pa kontejnerji ponujajo volumen (prostornino, op. p.) pet tisoč litrov in tudi to se splača. Vemo, da se iz Bovca vozi odpadke v Tolmin. Kolikšni so prevozni stroški in koliko je delovna sila, verjamem, da se bo to kmalu izkazalo za pozitivno in da se nam bo izplačalo tudi finančno,'' dodaja sogovorec.

Novo pridobitev sta bovški župan in direktor Komunale Tolmin Mitja Constantini uradno odprla s simboličnim odlaganjem ločenih odpadkov v za to namenjena potopna zabojnika. Mlekuž za konec takšno investicijo predlaga čisto vsem občinam, saj je prepričan, da je to pravi projekt, s katerim lahko Slovenijo ustvarimo še lepšo, kot je.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down