Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini že teče spomladanska terenska krvodajalska akcija, v sredo tudi v Vipavi

Untitled Design 2024 05 27t140659.357

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Vsak dan bi moralo kri darovati okrog 400 ljudi, da bi zadostili potrebam zdravstva po njej. Zagotavljajo jo prostovoljci, ki brezplačno darujejo kri, zato da bi pomagali bolnim ozdraveti ali jim celo rešili življenje. V ta namen tudi letos ajdovsko Območno združenje Rdečega križa organizira tradicionalno spomladansko terensko krvodajalsko akcijo, ki se je začela danes na Ljudski univerzi Ajdovščina, kjer bo tudi jutri, med 7 in 13. uro, v sredo pa se seli v športno dvorano Vojašnice Janka Premrla Vojka v Vipavi.

''Odziv mogoče je malo manjši oz. bi si želeli, da bi bil večji. Vabimo mogoče še malce bolj negativne krvne skupine, ker jih je lažje mešati z drugimi, kot če so pozitivne. Potrebujemo krvodajalce, tako da res lepo vabljeni, '' je povedala sekretarka Irena Žgavc.

V dolgoletni tradiciji slovenskega krvodajalstva se je izkazalo, da sta prostovoljnost in anonimnost pomembna temelja za preskrbo z zdravo krvjo. Le zdrava kri resnično rešuje življenja. Anonimnost pomeni, da krvodajalec ne ve, komu je daroval svojo kri, prejemnik pa ne, od koga jo je prejel.

''Kri lahko darujejo vsi polnoletni med 18. in dopolnjenim 66. letom, morajo imeti 50 kilogramov in več. Moški lahko darujejo vsake 3, ženske pa vsake 4 mesece. Zaželeno je, da se vsaj pol leta prej niste tetovirali in da niste imeli kakšne večje operacije.''

Obvezna je predhodna prijava, kontakti so navedeni na spletni strani ajdovskega Rdečega križa. Krvodajalci ne smejo priti na akcijo tešči: ''To ni tak odvzem, kot vam vzamejo epruvetko krvi in rečejo, da pridite tešči. Tukaj je zelo pomembno, da pridemo močni, prespani, podkrepljeni, saj je le za telo in je prav, da je pripravljeno. Po krvodajalski akcijo postrežemo z malico.''

Lani so ajdovski in vipavski občani skupno darovali 1236 enot krvi, kar je 45 manj kot leta 2022. V zadnjih letih opažajo, da število krvodajalcev upada, zato so še toliko bolj zadovoljni, da se je za darovanje lani prvič odločilo tudi 97 mladih.

So pa že znani datumi jesenske akcije – ta bo potekala 13. septembra, od 7. do 13. ure, v športni dvorani vipavske vojašnice ter v ponedeljek, 16. , in torek, 17. septembra, prav tako od 7. do 13. ure, na Ljudski univerzi Ajdovščina.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down