Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini se nadejajo milijona za 23 kilometrov protivetrne zaščite

V Občini Ajdovščina so v teh dneh oddali prijavo na razpis Ministrstva za kmetijstvo, v okviru katerega načrtujejo ponovno zasaditev protivetrnih zaščitnih pasov v dolžini 23 kilometrov. Uspešen izid na razpisu bi prinesel milijon evrov sredstev. Potreba po tem se je pokazala v projektu, ki so ga na Občini Ajdovščina izvajali skupaj z regionalno razvojno agencijo ROD Ajdovščina med letoma 2016 in 2021 in v okviru katerega so obravnavali prilagajanje kmetijstva Vipavske doline na podnebne spremembe.

Leta 2012 se marsikdo verjetno spomni velikega neurja in močnega vetra, ki je bil skombiniran z izjemno nizkimi temperaturami in pa sušo v zimskem času, ko je veter, burja, odnesla rodovitno plast. Takrat nas je narava ponovno opomnila, da gre nekaj narediti tudi v smeri prilagajanja podnebnim spremembam, konkretneje nekaj v zvezi z zaščito pred orkanskim vetrom, burjo v Vipavski dolini,“ pravi Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj na ajdovski občini.

S projektom bodo pravzaprav ponovno vzpostavili protivetrno zaščito, kakršna je bila zasajena že v 80. letih prejšnjega stoletja v sklopu melioracije Vipavske doline.

Ključni cilji tokratne zasaditve torej so: „Cilj je torej, da zmanjšamo učinek burje na kulture, da zmanjšamo škodo, ki nastaja tako na kmetijskih kulturah kot tudi škodo, ki je zelo dolgoročna in predstavlja odnašanje najbolj rodovitnega dela prsti v Vipavski dolini. To so glavni cilji, ki prispevajo k blaženjem in prilagajanjem na podnebne spremembe, katerim smo še posebej v zadnjih letih priča.“ Poleg tega pa je z uspešno protivetrno zaščito mogoče povečati hektarske donose tudi za 30 odstotkov.

Z zasaditvami naj bi začeli v jeseni, dokončane pa morajo biti do februarja 2025. Izvajalca bodo iskali z javnim razpisom.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down