Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini se je začel večletni niz novih evropskih projektov za krepitev reševalnih služb

Krepitev Cz Ajdovscina 2024
Foto: Občina Ajdovščina

Z otvoritvenim dogodkom projekta CROSS ALERT je Občina Ajdovščina pričela izvajati večletni niz novo pridobljenih projektov v okviru programa Interreg Italija-Slovenija 2021-2027.

Kot zatrjujejo na občini, je Ajdovščina mesto, ki od nekdaj vlaga v krepitev reševalnih služb. S 15. aprilom se je tako pričel nov projekt CROSS ALERT, ki je usmerjen v Razvoj skupnih akcijskih načrtov in orodij za preprečevanje posledic podnebnih sprememb in ekstremnih dogodkov na čezmejnem območju med Italijo in Slovenijo.

''Projekt CROSS ALERT bo naš že uveljavljen sistem prvih posredovalcev širil oz. ga predstavil tudi italijanskim partnerjem,'' je povedala koordinatorka za evropske projekte na ajdovski občini Mojca Premrl.

Grs Ajdovscina Klicni Center

Občina Ajdovščina je prevzela vlogo vodilnega partnerja tega projekta, h kateremu so priključene Občina Postojna, podjetje IGEA, Avtonomna regija Furlanija-Julijska krajina, Občina Tržič in Mestna občina Benetke. Pridružili so se Zdravstveni dom Ajdovščina, Geodetski inštitut Slovenije ter Lokalna akcijska skupina Kras S.C. A R.L.

S projektom uveljavljajo dve inovaciji, in sicer vzpostavitev sistema prvih posredovalcev z SOS točkami na obmejnem območju ter razvoj digitalnih orodij za podporo pri upravljanju naravnih nesreč, omejevanju škode in odpravljanju njihovih posledic. Sistem prvih posredovalcev je v Sloveniji že dobro razvit, vendar manj uporabljen v slučaju naravnih nesreč na težko dostopnih terenih, v Italiji pa ga sploh še ni. S pilotno vzpostavitvijo SOS točke ob slovensko-italijanski meji bo tako sistem prenesen italijanskim partnerjem kot primer dobre prakse.

Digitalna orodja pa bodo vključevala opozorilno karto nevarnosti, sistem za detekcijo obsega nesreč z daljinskim zaznavanjem in sistem za avtomatizirano spremljanje sanacije po nesrečah. Vse tekom projekta razvite rešitve bodo preizkusili tudi v pilotnih aktivnostih, z njimi pa se bodo preko izobraževalnih delavnic in skupne čezmejne vaje seznanili tudi pripadniki enot za zaščito in reševanje ter drugi deležniki izven projektnega partnerstva.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down