Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini kmalu nove sončne elektrarne za občane

Foto: Občina Ajdovščina

Sredi prejšnjega meseca je Občina Ajdovščina zaključila razpis, s katerim je iskala zainteresirane občane, ki bi se želeli priključiti na elektriko, pridobljeno iz sončnih elektrarn na javnih objektih.

Gradnja štirih sončnih elektrarn se je skoraj v celoti zaključila - postavljene so na strehah Zavoda za šport, nogometnega stadiona, vrtca Ob Hublju in Osnovne šole Šturje, kjer se gradnja zaključuje v teh dneh, je povedal strokovni sodelavec za investicije ajdovske občine Tomaž Jakin: ''Odziv je bil nad vsemi pričakovanji. Dobili smo še enkrat toliko prijav, kot jih je bilo na začetku predvidenih. V tem času smo z investitorjem oz. s službencem upravičencev za strehe javnih objektov sklenili dogovor, da bomo tudi sončno elektrarno na zdravstvenem domu v Ajdovščini namenili skupnosti za vso električno energijo občanov. V tej fazi mislim, da bomo veliki večini omogočili priklop na sončno energijo z javnih objektov.''

Na občini računajo, da bo med 150 in 170 gospodinjstev v občini sprejelo ponudbo in podpisalo pogodbo z investitorjem, kar naj bi jim prineslo med 15 in 18 evrov mesečnega prihranka pri računu za električno energijo.

''Investitor ima vse stroške izgradnje, vzdrževanja, priklopa, nadgradnje, popravil in vsega ostalega. Občani nimajo nobenih stroškov, nimajo na izpostavi svojih streh, nimajo nobene gradnje, nimajo nobenih stroškov. Samo ponudbo preučijo, če se strinjajo, podpišejo, in imajo prihranke pri zelenem prehodu,'' doda Jakin.

Investitor bo ajdovski občini plačeval le nadomestilo za služnost najema javnih streh. Sončne elektrarne naj bi po Jakinovih besedah začele delovati še v tem mesecu, prve priklope pa naj bi izvedli v mesecu in pol.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down