Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini kmalu nov program za osebe z demenco in njihove bližnje

Demenca
Foto: Občina Ajdovščina

Občina Ajdovščina bo sofinancirala nov program za izvajanje posebne oskrbe in izboljšanje kvalitete bivanja oseb z demenco in njihovih svojcev v domačem bivalnem okolju.

Ker je omenjena bolezen prisotna že skoraj v vsaki družini, bodo na Ajdovskem vzpostavili mrežo pomoči, ki bo povezovala različne deležnike na področju demence kot dragocen mehanizem za skupno učenje in krepitev sposobnosti življenja z boleznijo.

V izkustvene skupine bodo vključene osebe z demenco, svojci in drugi bližnji, formalni in neformalni oskrbovalci ter tako strokovnjaki kot svetovalci, pove Tina Velikonja z ajdovske občine: ''To je nov program za izvajanje posebne oskrbe in izboljšanje kvalitete bivanja oseb z demenco. Program je individualno zastavljen, prinaša 6 individualnih srečanj, na katerih se bo na poglobljen način, tako z osebami z demenco kot z njihovimi svojci, vzpostavljalo raznolika področja delovanja z demenco.''

Program bo izvajal Zavod D – Svetovalni center za demenco. Poleg šestih srečanj je pred samim začetkom svetovanj predvideno tudi uvodno predavanje z naslovom Kako zmanjšati tveganje za razvoj demence, namenjeno širši javnosti, na katerem bo predstavljen nadaljnji potek srečanj.

Predvidoma bo to srečanje še v tem novembru: ''Svetovanja bodo potekala po vnaprej sestavljenem terminskem planu, zasnovana so na zelo individualen način, predvidenih je 6 srečanj. Tole uvodno srečanje, ki je predvideno do konca tega meseca, pa bo predstavilo celoten program, kako se je mogoče prijaviti, kakšna je cena in kaj vse ta program prinaša,'' zaključi Velikonjeva.

Svetovanje bo potekalo od decembra 2023 do februarja 2024.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down