Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ustavno sodišče razveljavilo del kobariškega odloka o plovbnem režimu na Soči

Pilonova Galerija Ajdovščina (2)
Foto: Urša Drofenik/soca-valley.com/

Ustavno sodišče je razveljavilo del odloka o plovbnem režimu na Soči na območju občine Kobarid. Spomnimo, novi odlok velja od začetka letošnjega leta. Občine Kobarid, Tolmin in Bovec so imele pred tem skupni odlok o plovbnem režimu. Ker se niso mogle dogovoriti o novem enotnem režimu, sta občini Kobarid in Tolmin letos sprejeli vsaka svoj odlok, v Bovcu pa vztrajajo pri starem skupnem.

Za družbo Soča rafting je bil sporen predvsem kobariški, zato je na ustavno sodišče vložila pobudo za ustavnopresojo. Najprej so trdili, da je ureditev v odloku nejasna, ker za nadzor pooblašča osebe, ki niso policisti, redarji ali inšpektorji, obenem pa je v nasprotju s pravili o varstvu osebnih podatkov. Ustavni sodniki so res ugotovili neskladje z ustavo in ta člen delno razveljavili.

Pobudniki so zatrjevali tudi, da bi morale lokalne skupnosti doseči sporazum o ureditvi plovbnega režima, saj je Soča celinska voda, ki povezuje več lokalnih skupnosti. Ustavno sodišče je ta očitek pobudnikov zavrnilo.

Ustavni sodniki so zavrnili tudi očitek, da je Občina Kobarid z določitvijo pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest za plovila prikrito predpisala davek. Za pobudnike je bila sicer sporna le njena višina, ki naj bi bila po njihovem mnenju previsoka.

Sodišče je presodilo tudi, da ni nerazumna ureditev plovbnega režima, kolikor zadeva določitev in obvezno uporabo vstopno-izstopnih mest, čas, v katerem je dovoljena plovba, ter prepoved plovbe v nekaterih primerih. Pri tem je poudarilo pomen plovbnega režima z vidika varovanja življenja in z vidika varovanja okolja.

Kobariški župan Marko Matajurc je z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljen: ''Na Občini Kobarid smo veseli, da je tudi ustavno sodišče videlo, da delamo v smeri dobrega in boljšega jutri, ne samo za aktivne dejavnosti, ki so na Soči, ampak tudi za naravo in seveda tudi za varnost. Postavili smo dober temelj za nadaljevanje zgodbe, ki bo v 5 ali 10 letih pripeljala do neke točke, ko bomo lahko govorili, da je vzor morda celo ostalemu svetu.''

Precej manj pa so seveda zadovoljni v družbi Soča rafting. Kot so nam zatrdili, so in še vedno bodo upoštevali odlok, so pa v nasprotju s kobariškim županom prepričani, da bo ta prispeval k slabšemu turizmu v Dolini Soče.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down