Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Uradno odprli prve javne sanitarije v Novi Gorici

Odprt Javni Wc Ng

Danes so uradno odprli prvi javni WC v Novi Gorici, natančneje avtomatizirano samočistilno sanitarno enoto, ki je nameščena v parku ob Osnovni šoli Milojke Štrukelj in nasproti Eda centra. Gre za drugo tovrstno enoto v državi, prva je nameščena v Kopru. Enota vsebuje straniščno školjko, umivalnik, koš za smeti in ogledalo. Pipa, dozirnik mila, sušilnik za roke in podajalnik papirja so avtomatski, maksimalni čas uporabe pa je 15 minut.

''Javni WC je od danes naprej v uporabi za 50 centov. Deluje tako, da vsak uporabnik vstavi 50 centov za vstop v WC, ki se po vsaki uporabi očisti. V roku 70 sekund se WC ponovno vzpostavi za naslednjega uporabnika. Primeren je tudi za osebe z gibalnimi oviranostmi ter slepe in slabovidne, saj so nameščene taktilne oznake,'' je povedal Jernej Kogoj iz novogoriške mestne občine.

Novogoriški župan Samo Turel je dejal, da so sanitarije manjkale, zato je bila postavitev občinska dolžnost. Investicija je stala približno 74.000 evrov: ''Med nami obstajajo tudi ljudje, ki zaradi bolezenskih simptomov - kroničnega obolenja črevesja - takšen javni WC potrebujejo kot nekaj osnovnega pri svojem normalnem funkcioniranju in gibanju po mestu. Zato je prav, da je takšen javni WC postavljen tudi za njih, ki zaradi bolezenskih težav takšno infrastrukturo nujno potrebujejo.''

Ravno zaradi tega so prvih javnih sanitarij v Novi Gorici veseli tudi v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen: ''Bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo zaradi narave svoje bolezni potrebujejo hiter in stalen dostop do javnih stranišč, zato da lahko sploh funkcionirajo, da se lahko gibljejo v okolju, da lahko hodijo v službo in v šolo, skratka, povsod v okolju, kjer živijo in delajo,'' je povedala sekretarka društva. Danica Koren.

Želja občine je, da bi postavila še kakšne tovrstne javne sanitarije, idealna lokacija ostaja območje železniške postaje, EPIC centra oz. zelenega pasu ob meji, kjer se bodo prihodnje leto zvrstili glavni dogodki v okviru projekta Evropska prestolnica kulture.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down