Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Uporabniki drog se starajo in bi nekateri že potrebovali domove za ostarele"

November je mesec preprečevanja zasvojenosti. S to problematiko se vsakodnevno srečuje več služb in organizacij, med njimi policija in Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, ki med drugim izvaja terensko delo z uporabniki drog. V novogoriškem Šentu ugotavljajo, da se populacija, ki jo obravnavajo, stara, torej bi že potrebovala programe, kot so negovalne bolnišnice in domovi za upokojence.

Populacija odvisnikov, ki jih obravnavajo v novogoriškem Šentu, tako sodi v starostno skupino okoli 45 let in starost se vsako leto dviga, najsatrejši štejejo čez 70 let, poudarja Luka Mrak, vodja enote za terensko delo z uporabniki prepovedanih drog na novogoriškem Šentu.

„Uporabniki drog, ki so pred dvajsetimi leti uporabljali heroin, sedaj pa so na substiticijski terapiji, postajajo vse starejši, kar pomeni, da potrebujemo tudi programe, ki so namenjeni tudi starejši populaciji: domove za ostarele, negovalne bolnišnice, kamor bi sodili naši uporabniki, vendar zaradi stigme tja pač ne pašejo in njihove potrebe zato ostajajo nezadovoljene."

Zgodbe ljudi, ki jih srečujejo na terenu so različne, vsi tudi niso uporabniki prepovedanih drog, jih je pa življenje pripeljalo do tega, da so se znašli dobesedno na cesti. Mrak še enkrat ponavlja, da bi ti ljudje morali biti v domovih za starejše, a spijo na ulici in tam tudi umirajo.

„V Novi Gorici imamo dokaj razvejane programe, ki delujemo na področju drog in zasvojenosti. Je pa še precej rezerv, še vedno ostajajo skupine, ki so nepokrite, ki tekom dneva nimajo prostora, kamor bi lahko šli, imamo še dokaj majhen spekter organizacij, ki nudijo obravnave, predvsem v smislu zdravljenja.“

Mrak poudarja tudi, da bi potrebovali več kadra, če bi želeli pokriti celodnevno prisotnost, potrebovali bi več mobilnih in stacionarnih enot ter več nastanitvenih zmožnosti. Pri terenskem delu z uporabniki prepovedanih drog na leto obravnavajo okoli 300 oseb iz vse severnoprimorske regije, ki so bodisi uporabniki drog bodisi so z njimi neposredno v stiku.

Kaj pa glede kaznivih dejanj s področja drog pravi policijska statistika? Suzana Ipavec, pomočnica načelnika policijske postaje Nova Gorica:

„Če pogledamo statistiko za lansko leto, na območju Policijske uprave Nova Gorica je bilo obravnavanih 114 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, kar je malenkost več kot leto pred tem. Od tega smo obravnavali 101 kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili in pa 13 kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog.“

Ipavčeva še dodaja, da je uporaba prepovedanih drog v porastu, tudi med mladoletniki in predvsem v okolici šol.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down