Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Umaknjen predlog OPN-ja predstavlja nove nevšečnosti za šempetrske in vrtojbenske podjetnike

Podjetniki in investitorji bodo morali s svojimi dejavnostmi v občini Šempeter-Vrtojba še nekoliko počakati.

Na pobudo opozicije, ki jo sestavljata svetniški skupini SD in Gibanje Svoboda, so z zadnje seje umaknili točko, ki je predvidela obravnavo občinskega prostorskega načrta. Vanj je bil namreč vključen tudi zbirni center za komunalne odpadke na MMP Vrtojba, ki ga v omenjenih skupinah nikakor ne podpirajo.

''Vemo, da je to zelo dolgotrajen postopek. Mnenja si nasprotujejo predvsem pri urejevalni enoti, kjer je zaradi t. i. začasnih ukrepov postavljen zbirni center in se spreminja namembnost v območje ravnanja z odpadki. Menimo, da bi lahko kakršnakoli hitra odločitev imela negativne posledice na vse predvidene nove investicije ter projekte tako gospodarstvenikov kot zasebnikov,'' odločitev razlaga vodja socialnih demokratov Sara Krošelj.

Da je sprejetje OPN-ja dolgotrajen postopek, se strinja tudi župan Milan Turk, ki svetnike prosi za razumno in čimprejšnjo odločitev. ''Vemo, da se nam s tem mudi. Kar se mene tiče, ni problema, če še nekaj časa odložimo, bi pa prosil, da v nekem doglednem času pridemo do rešitev, saj je postalo zelo mučno za vse ljudi, ki sprejetje OPN-ja pričakujejo,'' je dejal Turk.

Na nesprejetje OPN-ja in na vse morebitne težave so s pismom županu in občinskim svetnikom opozarjali že podjetniki sami. Za vsa potrebna dovoljenja za njegovo sprejetje se je čakalo kar 6 let, če se pa zavrne, bo treba celoten postopek, skupaj z razgrnitvami, ponoviti od začetka. Še večjo težavo pri pridobivanju državnih soglasij bo predstavljal spremenjen zakon o urejanju prostora. Brez OPN-ja ne bo možno pridobiti gradbenega dovoljenja ne za rekonstrukcije niti za novogradnje. Podjetniki so sami predlagali rešitev glede zbirnega centra na MMP Vrtojba z njegovim zaprtjem in izbiro koncesionarja do točno določenega datuma, a zaradi včerajšnjega razpleta, se njihova ideja še ni obravnavala.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down