Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ugodili 191 spremembam namenske rabe tal

V Renčah, Volčji Dragi, Bukovici, na Vogrskem bodo številni posamezniki in podjetja lahko le začeli širiti svoje hiše oziroma poslovne prostore ali jih sploh graditi, drugi bodo dobili več tal za kmetovanje, tretji rešili nevšečnosti z zemljišči in podobno.

Našteto je mogoče po tem, ko je svet občine Renče – Vogrsko potrdil spremembe občinskega prostorskega načrta. To so naredili pet let po uveljavitvi tega dokumenta in kot pravi izdelovalec novelacije Vilijem Fabčič iz Studia 3, se je v tem času nabralo dosti predlogov ljudi: “V izhodišču je bilo 371 območij za spremembo namenske rabe prostora. Skozi postopek jih je ostalo 191. Ne gre vedno za širitve stavbnih zemljišč, takšnih primerov je bilo 54. Potem je bilo okrog 30 uskladitev s stanjem v prostoru, potem je nekaj sprememb iz gozdnih v kmetijska zemljišča – teh je bilo 46 – in pa nekaj preoblikovanj obstoječih stavbnih zemljišč.”

Večjih posegov v prostor po drugi strani ni predvidenih: “Uspeli smo vnesti nekaj kolesarskih poti, določene so bile opuščene zaradi zavoda za varstvo narave, tako da drugih, takšnih strateških elementov ni.”

Občina je sicer sprva nameravala določiti območje glinokopa na Vogrskem za gospodarsko cono, vendar bi morali po besedah župana Tarika Žigona v tem primeru ustreči obsežnim naravovarstvenim zahtevam: “Na tem območju smo naleteli na zahtevo naravovarstvenikov, da je treba izvesti monitoring, posledično elaborate in posledično študijo o ogroženosti živalskih vrst na tem območju in sanacijo. Celoten postopek bi zavlekli vsaj še za dve, tri leta, če ne več. In izločili smo jo prav iz tega namena, da ne bomo otežili in podaljšali postopke za spremembe, ki so jih naši občani dali.”

To pa ne pomeni, da se je občina odrekla obrtni con. Le umeščala jo bo v prostor po drugačni poti, morda s čisto ločenim postopkom.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down