Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Turiste v Štanjelu informirajo že dvajseto leto

Turistično informacijski center Štanjel, danes Center za obiskovalce Grad Štanjel, že dvajset let obiskovalcem tega kraškega bisera ponuja vse informacije o ponudbi v Štanjelu in okolici.

Jubilej so v ponedeljek tudi posebej obeležili, pove vodja centra Urban Grmek Masič:

"Izvedli smo voden ogled samega Štanjela. Poimenovali smo ga Voden sprehod skozi spomine. Z našimi obiskovalci smo si ogledali glavne štanjelske znamenitosti, obiskali smo tako rekoč nov Center za obiskovalce, skupaj z Muzejem Grad Štanjel in Galerijo Jožeta Spacala. Obujali smo tudi spomine, kako se je Štanjel razvil v zadnjih dvajsetih letih, obiskovalcem pa smo pokazali tudi različne lokacije našega Turistično informacijskega centra."

Dogajanje pa so zaključili z večerno uprizoritvijo komedije Kulturnega razvojnega društva Brce iz Gabrovice pri Komnu. Turistično informacijski center je v dveh desetletjih doživel več selitev, in sicer z namenom iskanja najboljše lokacije predvsem čim bolj na voljo obiskovalcem.

"Prva informacijska pisarna je bila v pritličnih prostorih kvadratnega stolpa gradu Štanjel, kasneje se je selila v prostore ob pošti ob vznožju gradu, z letom 2011 pa je svoje mesto ponovno dobila v samem gradu. V prihodnjih letih si nadejamo selitve v hišo ob glavnem vhodu v staro naselje Štanjela, kjer bo informacijski center res prva točka in stik z obiskovalci našega kraškega bisera."

Tudi turistična informacijska dejavnost, ki jo opravlja pisarna, se je z leti spremenila, dodaja vodja centra. Iz začetne pisarne, ki je nudila predvsem turistične informacije, je prerasla v sprejemni center Gradu Štanjel, ki je poleg informacijske točke tudi vstopna točka za Galerijo Lojzeta Spacala, Muzej Grad Štanjel, konferenčno dejavnost, vinoteko in trgovinico z lokalnimi izdelki.

Tudi obisk Centra za obiskovalce se iz leta v leto povečuje, tako tudi letos pričakujejo, da bodo presegli številke iz leta 2019, ko je TIC obiskalo nekaj čez 12.000 turistov. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je prag centra prestopilo že 8.500 obiskovalcev.

"Nekako pa predvidevamo, da je to približno 20 odstotkov vseh obiskovalcev, ki je v prvem polletju prišlo v sam Štanjel. V to številko so vključeni vsi ogledi, vodenja in vsa povpraševanja, ki so prišla, torej vsi obiskovalci, ki so nas v Centru tudi obiskali. Lahko pa se pohvalimo, da je tudi Občina Komen ena izmed tistih občin, v katerih je poraslo število nočitev, torej namestitve so zelo polne. Govorimo o približno 45-odstotni rasti."

Kaj obiskovalce tega slikovitega kraškega naselja najbolj zanima?

"Mogoče je res največje povpraševanje po samem Ferrarijevem vrtu, seveda pa je tukaj tudi Kraška hiša, vedno več pa obiskovalci tudi sprašujejo po novem muzeju in seveda Galeriji Jožeta Spacala, ki je zelo znana galerija kraškega umetnika. Sicer pa veliko sprašujejo tudi po samih dogodkih, ki se odvijajo v Štanjelu, o samem Krasu, veliko je zanimanja tudi po ostalih regijah in moram reči, da naši gostje kar dobro že poznajo Slovenijo, tako da pridejo z že kar konkretnimi vprašanji, mogoče o dogodkih tudi v tujih regijah, kaj se dogaja na Krasu in Brkinih."

Vedno več eje povpraševanja tudi po kraških vinih, degustacijah, prenočiščih in sami gostinski ponudbi. Gre poudariti tudi kolesarske in pohodniške poti, dodaja Grmek Masič. Vedno več je povrpaševanja po izposoji e-koles, ki jih imajo na voljo v Štanjelu, od tukaj pa se zapeljejo po kraških vaseh in spoznavajo Kras.

(foto: facebook Visit Štanjel)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down