Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Turel in minister Maljevac o novih stanovanjih v Novi Gorici

Novoustanovljeno Ministrstvo za solidarno prihodnost je zavezano k oblikovanju široke javne stanovanjske politike. Kot izpostavljajo, je povezovanje s strokovno javnostjo in vodstvi lokalnih skupnosti ključnega pomena.

S tem namenom je v petek minister Simon Maljevac obiskal Novo Gorico: ''Obiske smo opravili predvsem, da vidimo, kateri so tisti projekti, ki so izvedljivi v prihodnjih letih. Projekti ne bodo financirani preko javnega razpisa, ampak preko enakega sistema možnosti financiranja prek stanovanjskega sklada. Vse projekte, ki so mogoči, bomo podprli, ker je pomembno vsako stanovanje, da bodo imeli vsi prebivalci možnost ustreznega prebivališča.''

Direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Nova Gorica Peter Jan je ministru predstavil analizo trenutnega stanja, način delovanja sklada in projekte, ki jih načrtujejo v prihodnosti. Izpostavil je, da je sklad zaradi nestabilne in odsotne državne stanovanjske politike doslej deloval v negotovih in nihajočih pogojih, kar mu ni omogočilo stabilnega razvoja.

O izzivih in načrtih na področju stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe je ministrova ekipa spregovorila tudi z županom Mestne občine Nova Gorica Samom Turelom, ki je poudaril pomen regijskega sodelovanja in oblikovanja modelov po zgledu medobčinskih uprav. Z ministrom se je pogovarjal o projektu oskrbovanih stanovanj Ob Kornu, zemljišču Majske poljane in drugih zemljiščih ob železnici.

''Moram povedati, da je novogoriški stanovanjski sklad končno uspel najti projektanta za dva stolpiča oskrbovanih stanovanj ob Kornu. Tudi tu se nadejam pomoči ministra pri iskanju finančnih virov. Dotaknili smo se tudi oskrbe starejših v smislu dnevnih centrov. Tudi naša občina načrtuje še kar nekaj aktivnosti, ker je takšna pobuda prišla s terena. Želja predvsem na podeželju je ta, da bi starejši čim več časa ostajali v domačem okolju. Eden izmed načinov, kako to vprašanje lahko rešimo, so dnevni centri.''

Župan pozdravlja namero ministrstva, da samoiniciativno obiskuje regije in zbira podrobne podatke o potrebah skupnosti in posameznikov, minister pa je uradni del obiska sklenil z ugotovitvijo, da prihodnost stanovanjske politike leži v aktivnem povezovanju vseh deležnikov: skladov, lokalnih skupnosti, države in tistih, ki si ustvarjajo dom.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down