Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tudi v Zgornjem Posočju se stanovanjska problematika mladih poglablja

Ob mednarodnem dnevu mladih Mladinski svet Slovenije (MSS) opozarja, da so se izzivi mladih v zadnjem obdobju poglobili, stanovanjska problematika, duševne težave mladih, prekarnost, ter okoljska problematika, so najbolj pereče teme.

A če smo pred nekaj leti govorili zgolj o gradnji in pomanjkanju najemnih stanovanj v Ljubljani, Kopru in Mariboru oziroma v večjih mestih, je danes problematika povsem prerasla te okvire, poudarjajo v MSS, kjer za primerjavo navajajo pred dvema letoma izvedeno anketo Kluba Tolminskih študentov, ki pokriva občine Tolmin, Bovec in Kobarid, ki je naslavljala odseljevanje mladih iz teh krajev. Večina študentov si je po študiju želela ostati v svojem kraju, vendar pa se je večini to zdelo nemogoče zaradi pomanjkanja in cene nepremičnin, torej ne zaradi “klasičnih razlogov” pomanjkanja služb, infrastrukture,.. to zgolj kaže, da je stanovanjska problematika zares prešla na 1. mesto težav mladih in se korenito spremenila.

Ker je stanovanjska problematika prerasla okvire večjih mest moramo to ločiti na več kategorij, menijo v MSS: "V večjih mestih je nujna gradnja ali nakup neprofitnih javnih najemnih stanovanj, ki omogočajo osamosvajanje mladih takoj po zaključku izobraževanja. Ta ukrep je v kombinaciji z drugimi primeren tudi za manjša mesta, ki so urbanistično urejena primerno za gradnjo stanovanjskih objektov."

Kjer večje stanovanjske zgradbe niso primerne, MSS meni, da je potrebno omogočiti mladim pomoč pri predvsem obnovi starejših nepremičnin in gradnji novih.

V vseh primerih pa je, po mnenju MSS, trenutno problematičen obstoj stanovanjskih skladov.: "Imamo Republiški stanovanjski sklad, ki ne oddaja nepremičnin po neprofitnih najemninah, pač pa po stroškovnih in nekaj občinskih stanovanjskih skladov, ki so vezani na večje občine. Občinam predlagamo, da se združujejo v večje medobčinske stanovanjske sklade."

V MSS pa pričakujejo tudi izpolnitev predvolilne obljube po gradnji 20.000 novih neprofitnih stanovanj ter kasneje sistemsko financiranje gradnje in obnove neprofitnih stanovanj v višini vsaj 0.4 odstotka BDP-ja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down