Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tudi v novem mandatu bo v občini Šempeter - Vrtojba pereča tema zbirni center odpadkov

Tudi v občini Šempeter-Vrtojba je včeraj potekala konstitutivna seja občinskega sveta. Nov četrti zaporedni mandat je začel župan Milan Turk, v svetniške klopi pa je sedel nov občinski svet, v katerem ima Lista Milana Turka šest mandatov, enako število Gibanje Svoboda, SD tri in SDS enega.

Župan Turk je glede bodočih razmerij v občinskem svetu glede opozicije in koalicije povedal:

Jaz vse člane občinskega sveta obravnavam enako, ne glede na to, iz katere politične skupine oz. na kateri listi so bili v občinski svet izvoljeni in tako nameravam s tem tudi nadaljevati. Vse vabim k sodelovanju, verjamem, da bo tako, če pa kdo prav želi biti opozicija, mu pač ne moremo preprečiti.“

Za podžupana namerava ponovno imenovati Iva Podbersiča, za ta mandat pa napoveduje, da razmišlja še o imenovanju vsaj enega podžupana, v tem primeru bi bilo potrebno spremeniti občinski statut.

Glede na to, da je bilo v času volilne kampanje večkrat obravnavano vprašanje zbirnega centra na MMP Vrtojba in da sta Turkova protikandidata Rok Filipič iz Gibanja Svoboda in Sara Krošelj iz SD jasno izrazila svoji stališči, da taka vsebina na tisto mesto ne sodi, je pričakovati, da bo to vprašanje pereča tema tudi v tem mandatu.

Občina zbirni center nujno potrebuje in ga bomo do nadaljnjega tudi gotovo imeli, ker odpadki se pač morajo zbirati in oddajati v nadaljnje ravnanje. Mi bi radi uredili zbirni center skladno s predpisi, verjamem, da je to v interesu tudi ostalim članom občinskega sveta.“

pravi Turk in napoveduje, da bo na to temo povabil k pogovoru tudi ostale člane občisnkega sveta in dodaja, da je lokacija zbirnega centra sicer možna tudi na kakšni drugi lokaciji v občini, kar predlog sprememb OPPN predvideva in dopušča, ne izključuje pa niti možnosti dogovora s kakšno drugo občino o uporabi njihovega zbirnega centra.

Večino mandatov v občinskem svetu imata skupaj Gibanje Svoboda in SD. Tako Rok Filipič kot Sara Krošelj pravita, da pogovori o morebitnem povezovanju v občinskem svetu še tečejo, skupnih programskih točk imajo precej, oba pa tudi pravita, da nameravata svetniški skupini konstruktivno sodelovati pri predlogih, ki bodo koristni za občino. Oboji so na isti strani glede vprašanja zbirnega centra, ki nima uporabnega dovoljenja. Rok Filipič napoveduje:

Namen imamo povabiti gradbenega inšpektorja in predstavnike ministrstva za infrastrukturo in prostor, da predstavijo vse parametre kar se tiče dovoljenj. Kot vemo, je bilo odlagališče postavljeno brez ustreznih papirjev in s tega vidika je to sporno. In če si glavni organ v občini to spomni, potem mislim, da je treba o tem še razpravljati in se končno odločiti, ali se to odstrani, če nimajo vseh možnih papirjev, ne pa da se to poskuša po vseh možnih kanalih skuša dati preko OPN soglasij, da se to „legalizira“.“

Sara Krošelj pa dodaja da od stališča, da zbirni center na sedanjo lokacijo ne sodi, ne bodo odstopali.

Župan Turk pričakuje, da bodo še letos sklicali še eno občinsko sejo, na kateri bi imenovali delovna telesa in druge organe. Januarja bi sledila seja v zvezi s proračunom.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down