Trsničarska zadruga v Vrhpolju pri Vipavi ima dolgoletni zgodovino, saj deluje z nekaterimi krajšimi prekinitvami vse od leta 1905.
V zadnjih 20 letih se je zaradi majhne obnove ali zasaditve novih vinogradov v Sloveniji morala za kupci ozirati v tujini, je povedal direktor Trsnice Jože Žgur: ''Danes imamo 90% izvoza, žal samo teh 10% prodamo doma, ker enostavno ni obnove. Lahko rečem, da živimo od izvoza.''
Trsne cepljenke vinske trte prodajajo v številne države, največ v Francijo. ''Imamo zelo visok spekter, različne podlage in sorte. V Francijo prodajamo večinoma francoske sorte, izvažamo tudi v Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, nekaj po novem na Češko.''
Vinogradniki povprašujejo predvsem po belih sortah. Med rdečimi sortami pa je bilo nekaj povpraševanja
le po Merlotu in Cabernetu. ''V letošnjem letu je izredno veliko povpraševanja po Chardonnayju. Ne vem zakaj, ampak letos je prav Chardonnay na prvem mestu. 80% smo ga prodali v Francijo.''
V vrhpoljski trsnici so zaposleni štirje delavci, zadruga pa ima še 12 kooperantov. V letošnjem letu so
pridelali milijon 260 tisoč trsov, trsne cepljenke pa pridelajo po naročilu.
(Foto: topponudba.com)