Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Trgatev se bo letos začela nekoliko kasneje

Zaradi vseh ujm in nizkih spomladanskih temperatur se bo trgatev na Primorskem začela pozneje kot se je prejšnja leta, je povedala specialistka za kmetijstvo na novogoriški kmetijsko gozdarski zbornici Mojca Mavrič Štrukelj.

"Trgatev računamo, da se bo začela kar v takem normalnem času, če lahko tako rečemo, se pravi v septembru in ne že v avgustu. Letos je tudi spomladi že kazalo, da smo mogoče nekoliko kasnejši kot lani, kar je v bistvu dobrodošlo, da ni trgatev prezgodaj, že v avgustu."

Stanje dozorelosti grozdja bodo strokovnjaki Kmetijsko gozdarske zbornice Nova Gorica začeli spremljati in opravljati meritve kisline ter sladkorja v prihodnjem tednu.

Tudi v Kleti Brda pravijo, da bo letošnja trgatev nekoliko kasnejša. Glavni enolog Darinko Ribolica:

"Bomo začeli v Kleti Brda trgatev za penine, pomeni chardonay, modri pinot, verjetno že konec avgusta. Zaenkrat kaže v tej smeri. Posledično in zaradi toče in zaradi nizkih temperatur se zorenje zamika."

In kolikšne količine grozdja pričakujejo?

"Količino bodo verjetno res za 30 odstotkov manjše kot če ne bi bilo teh neurij. Vendar pa je bil nastavek nekoliko večji, tudi debelina grozdnih jagod je večja, tako da v resnici pričakujemo , upamo, da bo trgatev približno taka, kot je bila lani."

Lani so v Kleti Brda odkupili 6300 ton grozdja, letos načrtujejo odkup med 6000 in 7000 tonami.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down