Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tradicionalno srečanje planincev na Črni prsti letos že devetnajstič

Foto: Planinska zveza Slovenije

Planinsko društvo Podbrdo v soboto organizira tradicionalno srečanje planincev pred domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti.

Program se pričenja se ob 11. uri, nadaljuje pa z druženjem in pogostitvijo, razkrije Tomaž Štenkler, predsednik omenjenega Planinskega društva, sicer tudi podžupan občine Tolmin: ''Sama prireditev je zaokrožena s tradicionalno sveto mašo ob 11. uri, kratkim kulturnim programom, potem pa druženjem ob živi glasbi, posebnost srečanja so ribe iz naše lokalne Ribogojnice Slap.''

Srečanje planincev na Črni prsti bo že 19. po vrsti, letos pa se Planinsko društvo Podbrdo vključuje tudi v Festival pohodništva Posočja: ''Srečanje smo obudili oz. začeli prirejati najprej v smislu spomina na pokojne tako domače kot tudi vse ostale planince ter kot uvid zaključka planinske sezone naše koče na Črni prsti.''

Črna prst je že od konca 18. stoletja oblegana zaradi pestrosti svojega cvetnega bogastva. Občudoval jo je celo saški kralj Friderik Avgust, številni priznani botaniki pa so jo označili za alpski botanični vrt. Od leta 1844 tam stoji tudi Planinski dom Zorka Jelinčiča, od leta 1959 pa ga oskrbuje Planinsko društvo Podbrdo. Letos so ga odprli 1. junija, zaprli pa ga bodo ravno v soboto.

''Tradicionalna srečanja planincev družijo ljudi, skrbijo za rekreacijo, gibanje v naravi, vsekakor je v zadnjem času pomembna trajnostna mobilnost. Naj poudarim, da je Črna prst na legi, ki jo lahko obiščete z vlakom, zato letos prvič v okviru Festivala pohodništva vodimo organiziran izlet iz Podbrda,'' zaključi Štenkler.

Start pohoda bo na železniški postaji Podbrdo ob 7. zjutraj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down