Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tomačevica je dobila prvo knjigo Spomini iz kašetina

Spomini Iz Kasetina

To ni samo knjiga o vasi. To je predvsem knjiga o vaščanih in njihovih zgodbah. So zgodbe iz preteklosti, ki se jih ohranja za prihodnje rodove. Tako je bilo moč včeraj slišati na predstavitvi prve knjige o vasi Tomačevica.

Kraj, ki leži na Komenskem Krasu, tako pridobiva svoj prvi tiskani dokument, ki predstavlja dogajanje v vasi od leta 1200 pa do današnjih dni. Spomini iz kašetina – tako so v Društvu Tomačevica, izdajatelju, knjigo poimenovali, so predvsem zgodbe vaščanov iz preteklosti, ki jih je društvo med vaščani zbiralo zadnjih nekaj let. Od kje ideja za knjigo? Predsednica društva Tomačevica Elisabetta Fonti Tenze:

Tako je v letu 2021 nastala razstava Tulmazovic, Tomačevica skozi stoletja, ki je, predvsem med vaščani ter prebivalci okoliških vasi, naletela na izjemen odziv. Zato so se v društvu odločili, da na podlagi pridobljenih dokumentov, fotografij in pričevanj, pripravijo knjigo o vasi.

Da je knjiga Spomini iz kašetina pomembna pridobitev ne samo za vas Tomačevica, temveč tudi za celotno občino Komen, je prepričan komenski župan Erik Modic:

Predstavitve knjige Spomini iz kašetina, se je udeležila tudi etnologinja, antropologinja in zgodovinarka Jasna Fakin Bajec, dogodek pa so popestrili otroci in vaška mladina z glasbo, plesom in pripovedovanjem zgodb iz preteklosti. Spominov iz kašetina.

Foto: FB Društvo Tomačevica

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down