Vsaka trgatev je nekoliko drugačna, a take, kot je letošnja, v zadnjih 25 letih, ne pomnimo, pravijo v Brdih, vinogradniške družine so skupno pridelale okoli 6300 ton grozdja, kar je 15 odstotkov manj od povprečnega letnega pridelka.
Vse grozdje še ni pod streho, potrebujemo še kake štiri sončne dni, pravi prvi mož Kleti, Silvan Peršolja, ki je kljub zgodovinski suši zadovoljen: „Smo pričakovali, da bo huda katastrofa, smo naredili anketo med vinogradniki, po vseh področjih, po Brdih, in so bili vsi zelo pesimistični, sedaj, ko se je pa začela trgatev, se je vseeno nabralo, razen teh zgodnjih sort. “
Tudi izpad na višjih legah je precej večji, kot na svojem vinogradu, na Tončevi kmetiji v Višnjeviku opaža tudi Robert Sirk: „Bo kljub suši dobro, to je odvisno tudi od lege same, kjer je ta laporna zemlja, je bila večja kriza, so trte podlegle suši in človek si je pomagal tako, da je tik pred dežjem obdeloval, da je vpilo vsako malenkost in je trta preživela, hvalabogu. Je pa boljše kot smo mislili, čeravno je okrog 30-odstotni izpad.“
A ne le količinsko tudi kakovost bo boljša, kot so sprva menili, tu se je pokazalo, da so tisti vinogradi, ki so bili ustrezno pripravljeni in oskrbljeni, dali dobre rezultate, je poudaril agronom Denis Rusjan, ki sodeluje s Kletjo Brda, sicer redni profesor in vodja raziskovalne skupine za vinogradništvo pri ljubljanski biotehniški fakulteti: „Kljub številnim vročinskim valovom, vsaj tri, štiri, smo jih imeli v Brdih oziroma v Sloveniji, se je izkazalo, da ustrezna priprava zemlje in ustrezna sorta na ustrezni legi, pomeni uspeh.“
Ker je bilo suho leto, bo letos na kakovost pozitivno vplivalo to, da ni bilo bolezni, grozdje je zdravo, rdeče sorte so popolnoma dozorele, enologi tako ocenjujejo, da bodo izstopala rdeča vina. polno dozorelo. Letošnje odkupne cene grozdja bodo za četrtino višje, razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,40 € in 1,35 €. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, bo tudi 2 € in več.