Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ta teden na našem koncu posebna vojaška vaja

Ste danes na nebu že opazili vojaška letala? Slovenska vojska namreč do petka izvaja mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2023, na kateri bo, v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva, izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

''Gre za 11. mednarodno vojaško vajo Jadranski udar, ki se je sicer začela že 29. maja, zaključuje pa se 9. junija. Danes se je začel njen izvedbeni del, prvi teden je bil namenjen pripravi vseh poligonov, terenov in sprehodu vseh udeležencev vaje. Včeraj smo imeli postroj, sepravi na letališču Cerklje ob Krki so se postrojili vsi udeleženci iz 29 držav in Slovenije, torej skupaj na vaji sodelujejo pripadniki iz 30 držav,'' vajo predstavi predstavnik za odnose z javnostmi slovenske vojske Jani Krošl.

Zaradi zagotavljanja varne vadbe bodo ta teden začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja. Pričakuje se tudi povečan hrup zaradi preletov letalnikov. ''Na vseh delovnih točkah se nahaja nekje med 100 in 150 vojakov iz različnih vojska, ki se urijo tudi ob podpori letal in helikopterjev, ki bodo območje usposabljanj podpirali v določenih časovnih intervalih,'' dodaja Krošl.

Aktivnosti se bodo izvajale na območju Bat, Banjšic in Kala nad Kanalom. Predvidena je uporaba manevrskega streliva, ter efektov poka in dima. Letalske aktivnosti bodo povečane med 9. in 12., 14. in 17. ter v večernem času med 20. in 23. uro. Zaključek vaje bo predvidoma v petek ob 13-ih.

(Foto: GOV.SI)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down