Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Študenti podali predloge za oživitev turizma na pogorelem Krasu, občina z idejami zadovoljna

''Na območje pogorelega Krasa je moč zvabiti veliko turizma,'' pravijo študentje poslovne-tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici. Po vzoru dobrih praks iz tujine so pripravili zanimiv projekt z naslovom ''Okvirna raziskava turističnih razvojnih potencialov območja v Občini Miren-Kostanjevica, prizadetega s požarom''.

Ob pomoči treh mentorjev so ga začeli pripravljati oktobra, rezultati pa prinašajo na eni strani prispevek k nadgradnji obstoječih razvojnih projektov občine, na drugi pa nakazujejo nove priložnosti za razvoj destinacije Miren Kras.

''Delno smo pregledali obstoječe projekte in predlagali izboljšave oz. kaj bi se lahko dodalo ter kako bi se določene projekte na novo zagnalo. Hkrati smo dali eno svojo skupinsko idejo, ki bi pomagala pri širjenju prepoznavnosti občine in opozarjala na nevarnost požarov, kako v njih ravnati, kako po tem obnoviti pogorela območja ter kako spet vzpodbuditi turizem,'' pove eden izmed devetih avtorjev projekta Nino Stanič.

Zamislili so si festival z imenom Goreča srca, ki bi se dogajal na celotnem območju Občine Miren-Kostanjevica in bi k prepoznavnosti pripomogel z raznimi kulturnimi prireditvami, športnimi aktivnostmi, promocijo lokalne kulinarike, predstavitvami zgodovine ter starih obrti in podobno.

Poleg tega so predlagali izboljšavo dveh obstoječih občinskih projektov. Prostor za avtodome in šotore v Selah na Krasu bi razširili z glamping hišicami in bungalovi, igriščem za otroke, možna bi bila tudi izposoja koles. Projekt Zeleno srce Krasa pa bi zgolj malenkostno spremenili z raznimi delavnicami.

Z idejami je zadovoljen tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar: ''Sem prepričan, da tudi iz oči mladih študentov pod vodstvom mentorjev in profesorjev so prišli do določenih zaključkov, ki jih bomo skušali vsekakor v bodoče vmestiti v naše strategije in dokumente razvoja, predvsem pa se veselim, ko bodo te stvari tudi dejansko zafunkcionirale v živo.''

''Vse stvari, ki pridejo od spodaj navzgor, so koristne,'' zaključi Humar.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down