Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Stroka v luči meseca preprečevanja zasvojenosti opozarja tudi na vpliv energijskih pijač

Nijz Konferenca

V Novi Gorici danes poteka nacionalna konferenca ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki jo v zadnjem času primarno namenjajo preventivnim dejavnostim, usmerjenim na otroke in mladostnike. Tako je tudi letošnja rdeča nit potekala na temo opolnomočenja mladih pred različnimi vrstami zasvojenosti.

„To kar opažamo v podatkih, je da se vedno mlajši, mladi, otroci, tudi 11-letniki že srečujejo tako z alkoholom, tobakom, konopljo. Da se vsaj to premika v višjo starost, kajti dokazano je, da starejši ko si – tudi če eksperimentiraš – manjše je tveganje, da boš kdaj zapadel v zasvojenost,“

pravi Ada Hočevar Grom, predstojnica centra za preučevanje in razvoj zdravja na NIJZ, ki je glavni organizator konference. Po podatkih NIJZ iz lanskega leta, se otroci in mladostniki s psihoaktivnimi snovmi srečujejo že pred 13 letom. Izstopa tudi podatek, da je alkoholne pijače že pila petina 11-letnikov, tretjina 15-letnikov je že kadila elektronske cigarete, vsak tretji 17-letnik pa je že uporabil konopljo.

Da je pojav novih vrst sintetičnih drog v porastu, pa opozarja Miha Kramli, vodja novogoriškega centra za zdravljenje odvisnosti in opozarja, da so postale vse preveč družbeno sprejemljive:

„To se pa kaže tudi že na primer pri pitju energetskih pijač, ko dejansko se obravnava, kot da se pije sokove. In seveda na umeten način pridobivati energijo, se telo poleni in ne proizvaja več samo energije, to se pravi, da človek izgubi stik s proizvajanjem lastne energije. Telo tega ne počne in na umeten način to vzdržuje, to se pa potem lahko nadaljuje lahko tudi z uživanjem takih in drugačnih drog.“

Kramli še opozarja pred polnimi policami trgovin, kjer so energetske pijače prosto dostopne in javno oglaševane.

Zlo kot so energetske pijače, kot je potem tudi sintetična droga, v naši družbi ni sankcionirano, ni obsojeno.“

Kramli ob vsem skupaj opozarja, da je pri nagovarjanju mladih glede preventive oziroma kurative v zvezi z odvisnostjo, ključen način, kako se jim približati in jim prisluhniti. Na današnjo konferenco so tako v prvi vrsti povabili srednješolce in študente okoliških šol. Kaj meni o problematiki odvisnosti med mladimi, nam je zaupala dijakinja Manca Miljavec iz srednje zdravstvene šole.

Meni se zdi da se v zadnjem času preveč normalizira kajenje, pitje alkohola in druge substance, zaradi tega,ker se želijo mladi skriti pred njihovimi problemi. Se pravi, da je to nek mehanizem odpravljanja te težave, namesto da bi se poglobili vase in v reševanje družinskih težav in težav s prijatelji.“

Obenem pa dijakinja še opozarja na preveliko strpnost do alkohola v družbi nasploh, in na razširjenost elektronskih cigaret med mladimi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down