Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

''Sredstva za EPK bodo pravočasno počrpana''

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek sta se na novogoriški mestni občini sestala z županom Samom Turelom.

Sestanek je potekal na temo čezmejnih projektov in učinkovitega črpanja državnih ter evropskih sredstev v sklopu Evropske prestolnice kulture 2025. ''Ministroma smo konkretno predstavili, kaj je tisto iz infrastrukturnega vidika, kar kot občina načrtujemo zagotoviti za potrebe Evropske prestolnice kulture. Predstavili smo celoten trakt ob železniški postaji, prenovo železniškega poslopja, super osmico in Epic Center. Hkrati smo se dotaknili še Laščakove vile ter gradu Rihemberk in gradu Kromberk,'' pove Turel in izpostavi tudi obnovo slovenskega dela Trga Evrope.

Kljub določenim infrastrukturnim pa se zdi večji izziv časovna stiska, saj se leto 2025 nezadržno približuje, a minister Jevšek zagotavlja, da ni razloga za strah: ''Kar je bilo predstavljeno glede infrastrukturnih projektov, poteka časovnica zelo ugodno. Gre v pravo smer, tako da bo možno pravočasno črpati evropska sredstva in pripraviti vse potrebno do otvoritve.''

Na srečanju so bili prisotni tudi predstavniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji, ki jim minister Arčon obljublja pomoč matične države: ''V ta prostor, ki je tako zanimiv in prepleten, pomagamo čim bolj vključevati slovensko narodno manjšino, ker nenazadnje Nova Gorica in Gorica sta ravno zaradi čezmejne note dobili naziv Evropska prestolnica kulture. To je prednost tega teritorija. Hkrati smo vse projekte in želje naših organizacij v zamejstvu podprli s finančnimi sredstvi, da so se strokovno okrepili in bodo lahko kandidirali za evropska sredstva.''

Odprle so se velike možnosti za financiranje projekta, saj je bil na vladi decembra sprejet program za kohezijsko obdobje 2021-2027 v vrednosti 3,26 milijarde evrov, veliko tega naj bi romalo ravno v Goriško regijo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down