Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sredstva Ministrstva za kulturo za obnovo prezbiterija je Kostanjevici odnesla ena točka

Na Kostanjevici v Novi Gorici poteka obnova stropa prezbiterija, v načrtu je tudi nadaljevanje del na stenah. Toda državni razpis Ministrstva za kulturo frančiškanskemu samostanu ne bo prinesel sredstev, na katera so računali. Na Kostanjevici se čudijo, da jih Ministrstvo prišteva med spomenike regionalnega pomena.

Naša želja, posebej ko je (Nova) Gorica dobila to Evropsko prestolnico kulture, da bi kot višek dočakali tudi obnovo notranjosti naše cerkve. V šestih letih smo obnovili tri četrtine, ostal je pa najtežji del,“

pravi pater Niko Žvokelj, predstojnik frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Za financiranje tega najzahtevnejšega dela so se prijavili na razpis Ministrstva za kulturo.

Letos se je samostan prijavil na razpis Ministrstva za kulturo za obnovo kulturnih spomenikov, žal niso bili uspešni, zmanjkala jim je ena točka. Prijavili so se tudi na razpis Mestne občine Nova Gorica, ki še ni zaključen, rezultati še niso znani, ampak seveda upamo, da vsaj tam kaj sredstev bo, ker bi si res želeli, da se projekt obnove stropa spelje naprej,“

pojasnjuje Minka Osojnik, odgovorna konservatorka iz novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine in dodaja, da so takšne obnove finančno precej zahtevne.

Tudi pater Niko Žvokelj ne skriva razočaranja nad tem, da sredstev z Ministrstva za kulturo ne bodo prejeli.

Ta točka – izpadli pa smo, češ da je Kostanjevica kot kulturni spomenik regionalnega pomena. Iz kulturnega ministrstva bi rad slišal, kaj je to regionalni pomen, ker tukaj beležimo obisk turistov, obiskovalcev iz cele Evrope i potem od Japonske do Amerike, celo Južne Afrike. Če je to regionalni pomen, pa res ne vem, kje Slovenija je.“

Še posebej jih čudi, dodaja pater, da se je to zgodilo na pragu Evropske prestolnice kulture, ki jo bo čez dve leti gostila Nova Gorica v partnerstvu z Gorico. Kostanjevica pa je, nenazadnje, edini sakralni objekt v Novi Gorici, ki se ponaša s takšno zgodovino.

In ker imamo ljudi, v vrhu države s tega našega območja. Tako da ne vem, kje so in kaj počnejo za evropsko mesto kulture. Besed je bilo veliko slišat, samo še „In beseda je meso postala“, manjka.

še dodaja Pater Niko Žvokelj.

Foto: Rok Peric

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down