Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Srečanje izseljencev in zamejskih Slovencev v Vipavi

V Vipavi so v soboto pripravili osrednjo prireditev, namenjeno slovenskim izseljencem in zamejskim Slovencem Dobrodošli doma. V atriju Lanthierijevega dvorca se je zbralo okrog 500 udeležencev, ki so prišlo v domovino iz držav po celem svetu, iz ameriške celine in celo iz Avstralije.

Z obiskom so organizatorji, društvo Slovenija v svetu, zadovoljni, je povedal predsednik društva Uroš Zorn: "Naša želja kot izseljeniškemu društvu Slovenija v svetu je bilo ravno to, pripeljati to osrednjo prireditev, ki jo organizira tudi v pokroviteljstvu z Uradom za Slovence po svetu in v zamejstvu, ravno v Vipavo, kjer je osrčje Vipavske doline, kjer se je tudi ogromno ljudi izseljevalo."

Zbrane je pozdravil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je poudaril pomen sodelovanja za dobrobit vseh:

"Dejstvo je, da na kulturnem področju, na športnem področju, kar se tiče zamejstva in po svetu, smo zelo aktivni. Imamo pa veliko rezerve prav na gospodarskem področju. In tukaj se mi zdi, da je pomembno to, da smo združili vso to koordinacijo zamejskih organizacij lani, ki bo dejansko tudi finančno podprta tudi s strani Ministrstva za gospodarstvo. In zdaj bi želeli to razširiti, to mrežo tudi na države po svetu in povezati vse gospodarske subjekte v nek network, ki bi dejansko se mrežili med sabo. In danes v dobi digitalizacije to ni tako težko."

Večjo pozornost pa želi ministrstvo nameniti tudi tistim, ki se želijo iz tujine vrniti v Slovenijo. Vlada želi pripraviti neko strategijo in izvesti različne ukrepe, ki bi spodbudili mlade izseljence, da bi se vrnili v domovino. Po sedanjih analizah se za vrnitev odloča le okoli 40 odstotkov mladih, ki so odšli v tujino zaradi različnih razlogov. Slovencev in oseb s slovenskim poreklom je po svetu okrog pol milijona.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

STARTUP STUDIO: Matija Klinkon

Preberi več

Dobre zgodbe tedna: PETEK po 11. uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down