Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sprejeta nova strategija za mlade v Občini Ajdovščina

Strategija Za Mlade Ajd 2023
Foto: Občina Ajdovščina

Občinski svet Občine Ajdovščina je na minuli seji obravnaval in sprejel novo Strategijo za mlade, ki bo izpopolnila prejšnjo različico (ki se z letošnjim letom izteka) in bo v veljavi do leta 2028.

Kot nam pojasni Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene dejavnosti na ajdovski občini, je namen strategije čim bolj pomagati mladim: ''V strategiji so obdelana področja, ki so bila tudi do sedaj. Gre za 7 področij: od izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjske politike, participacije in informiranja mladih, mladinskega organiziranja, sociale in prostovoljstva do področja mobilnosti, prostega časa, družbeno-kulturnih dejavnost in športa.''

V tekočem letu je Mladinski svet Ajdovščina izpeljal potrebne aktivnosti za pripravo nove strategije, ki izhaja iz tesnega sodelovanja med vsemi organizacijami, ki delujejo na področju mladinskega dela. Tudi v nadaljnjih petih letih si želijo vzpostaviti dolgoročno sistemsko podporno okolje za razvoj mladinske politike in mladinske dejavnosti ter s tem zagotoviti pogoje za uspešno integracijo mladih v posamezne dele življenja lokalne skupnosti, predvsem pa spodbuditi čim hitrejše osamosvajanje mladih in njihovo aktivno družbeno participacijo v lokalnem okolju.

Posebna skrb je namenjena stanovanjski problematiki, in sicer s projektom Hiše za mlade in mlade družine, ki je v prvi fazi načrtovan v Dobravljah s šestimi hišami. Občinski svet pa je podal zeleno luč tudi za subvencioniranje nakupa stanovanjskih enot mladim v občini Ajdovščina.

Predsedniku ajdovskega Mladinskega sveta Lanu Žvanutu se zdi ta izmed vseh področij še najpomembnejša: ''To je problem, ki pesti celotno državo, kar nekaj ukrepov je že, nekaj smo jih dodali. Upamo, da bomo pomagali izboljšati situacijo v stanovanjski politiki, izpostavil pa bi tudi na področju sociale in prostovoljstva ukrep organizacija dogodka za zbiranje sredstev za ogrožene mlade. S tem se bomo dotaknili meje, ki je med mladimi na žalost aktualna, tj. duševno zdravje, in upamo, da bomo pomagali tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč.''

Poleg stanovanjske politike je v novi strategiji poudarek tudi na snovanju in razvoju kadrov, zlasti tistih v lokalnem javnem sektorju, saj si na ajdovski občini zelo želijo, da bi mladi razvili ne zgolj poklicne kompetence, temveč tudi občutek pripadnosti skupnosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down