Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sporazumevati se z domačini jim bo zdaj lažje

Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško je v torek, na svetovni dan beguncev, še zadnjič pred počitnicami gostilo skupino beguncev iz Ukrajine, ki se je to pomlad pri društvu učila osnov slovenščine.

Skupino so sestavljale pretežno ženske različnih starosti, vodila jo je sodelavka društva, upokojena osnovnošolska učiteljica Zvonka Nose. Ob sklepni učni uri je povedala, da je delala s prijetnimi, vedoželjnimi, hvaležnimi slušatelji. “Težav s prevajanjem besedil niso imeli, zelo jih je zanimala slovnica, radi bi se naučili pravilne slovenščine. Na začetku smo vadili teme, dialoge; v trgovini, v restavraciji, pri zdravniku. Zdaj proti koncu pa smo tvorili čase, sklone, pridevnike, vse to jih je zanimalo.

Izkušnja je bila zanjo nekaj novega, dokajšen izziv, že zato, ker se v eni uri z odraslimi obdela več snovi kot z malčki, katerim je nekoč podajala znanje. “Veliko sem imela priprav, da sem pripravila učne liste, ampak mi je bilo v veselje in želim, da bi se v jeseni spet srečali.

Ne vidi pa težav, da bi našega jezika poučevala še druge tujce, izkušnje že ima s Kosovci. Seveda je ob tem nujna pomoč prevajalcev in tudi za skupino iz Ukrajine je društvo priskrbelo prevajalko: prostovoljko, ukrajinsko priseljenko, ki ji je Nova Gorica dom že desetletje.

Njeni rojaki, udeleženci tečaja, so na koncu niza srečanj med drugim izpostavili, da so hvaležni tako za učno, kakor drugo pomoč. Tako je misli strnila Juliia Donchenko: "Hvala Sloveniji, da nas gosti, hvala vsem, ki nam pomagajo, hvala naši učiteljici Zvonki za vsako uro preživeto z nami Ukrajinci. Hvala za zanimive lekcije, hvala vašim čudovitim pomočnikom. Želim vse najboljše. Vi ste čudoviti učitelji. Z vami je lahko in udobno."

Pridobljeno znanje pa bodo prek poletja nadgrajevali na drugih tečajih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down