Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Spomin na aleksandrinke se bo ohranjal v ''pomlajeni'' hiši v Prvačini

Hisa Aleksandrink 1

Aleksandrinke so pomembno zaznamovale zgodovino goriškega teritorija na prelomu iz 19. v 20. stoletje. S trebuhom za kruhom je v Egipt, pretežno v Aleksandrijo, od koder tudi izhaja poimenovanje, po nekaterih podatkih odšlo kar 7000 žensk.

Da bi ohranjali njihovo dediščino in zapuščino, je leta 2006 Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink v Prvačini (v hiši iz 17. stoletja tik ob cerkvi) uredilo muzej. Pred 8 leti se je pojavila težnja po obnovi muzeja, včeraj pa so pomlajeni dom aleksandrink končno odprli.

Vodja projekta prenove na Mestni občini Nova Gorica Nataša Kolenc nam razkrije, kako je vse skupaj potekalo: ''Projekt se je začel leta 2019 s prvo prijavo na razpis lokalne akcijske skupine LAS - v objemu sonca, takrat neuspešno. Potem smo zadevo ponovili in pridobili sredstva. Denarja ni bilo dovolj, da bi obnovili hišo v celoti oz. jo predelali in prenovili tako, kot bi si želeli dokončno, ampak smo izmed potrebnih del izbrali tista, ki so bila najbolj nujna, najbolj pereča.''

Hisa Aleksandrink 2

Obnova je potekala na takšen način, da se je čimveč elementov stare hiše poskušalo ohraniti. Najprej so obnovili streho, ki je puščala, utrjeno je bilo podstrešje, urejena odpadajoča fasada, zamenjana so bila okna. Pomlajena je bila tudi notranjost, hiša je dobila kanalizacijo in vodovod.

S tem bo Društvu za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink dala nov zagon. Predsednica Darinka Kozinc: ''Med obnovo je bilo veliko ljudi odklonjenih oz. nismo odpirali muzeja in sprejemali gostov. Povem vam, da imamo sedaj že takoj napovedani 2 skupini v zelo kratkem času.''

Po novem so se v društvu posvetili tudi aleksandrinkam od drugod, saj želijo pokazati, da v Egipt niso odhajale le ženske iz Vipavske doline. Naslednji cilj je obnova prvega nadstropja hiše in s tem razširitev muzeja.

Hisa Aleksandrink 3

Slavnostni govornik na otvoritvi, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, takšne projekte priznava kot zelo pomembne: ''Mislim, da vsak takšen projekt, tudi če na prvi pogled izgleda manjši, doprinese k večji pestrosti. Vsak kraj ima neko zgodovino in posebnost. Aleksandrinke so posebnost tega okolja.''

Kaj pa sama hiša pomeni za domačine? ''Za nas je to emotivno (čustveno, op. p.), prisotna so čustva, ki vam jih ne morem raztolmačiti, če sami tega ne doživite. Jaz živim z zgodbami o aleksandrinkah od mojih plenic gor,'' je povedal Julijan Černe, sin aleksandrinke iz Prvačine.

Za konec poudarimo, da je zaključen zgolj prvi cikel obnove. Hiša je navzven urejena in varna ter plod sodelovanja društva z občino in Regijsko razvojno agencijo Severne Primorske. S programom LAS - v objemu sonca so zbrali kar 155.000 evrov, konec oktobra pa so hišo že prijavili na razpis programa Interreg Slovenija - Italija za dokončanje del tudi v njeni notranjosti, nam je zaupal župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down