Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Spoj špargljev in češenj na gala večerji

Gala Vecerja 1

Kulinarični presežki, ki so včeraj zvečer prevevali Vilo Vipolže na gala večerji bodo še dolgo odmevali, so si bili enotni gostje, ki so v Brda prišli od vsepovsod.

Prvič letos poseben ples češenj in špargljev in povezan teritorij Brd, Krasa in Vipavske doline ima zaradi žlahtnosti okusov poseben potencial: ''Letos smo povezali še italijanska Brda prav v času priprav na Evropsko prestolnico kulture, ker se zavedamo, da je tudi hrana del kulture, identitete teritorija in da je potrebno na tem graditi. S takšnimi projekti dajemo izzive gostincem, da stopajo 'out of the box' in dosegajo nemogoče,'' je povedala Ariana Durnik iz Zavoda za turizem Miren Kras.

Čeprav se morda zdi, da češenj in špargljev ni mogoče spojit so gostinci dokazali ravno nasprotno, kar je podlaga, da iz teh vrhunskih krožnikov nastanejo trajni recepti, ki jih bodo v bodoče lahko tržili. Zasnova večera je pripadla Dejani Baša, sommelierki 3. stopnje ki je skupaj z Ivanom Peršoljo, podpredsednikom Društva Sommelier Slovenije, poskrbela za simfonijo okusov.

Gala Vecerja 2

''Prav to povezovanje vseh 3 destinacij pokaže tudi sodelovanje gostincev in vinarjev med seboj. Kajti, ko smo spremljali delo gostincev, kako so si pomagali, kako so si pripravljali drug drugemu krožnik, pokaže, da lahko še sodelujemo in da so lahko zelo konkurenčni na samem trgu,'' je prepričana Dejana Baša, Ivan Peršolja pa dodaja: ''Moram reči, da sem bil po celem svetu, preizkušal mnoge kuhinje, ampak mi imamo izjemne potenciale, ki jih mogoče premalo izkoriščamo. Eden od mojih ciljev, da sem pristopil k projektu, je bil ta, da dokažemo, kako je tudi na našem koncu moč narediti stvari s presežki.''

Imeli smo veliko izzivov a smo jih z devetimi gostinci, devetimi vinarji in devetimi hodi presegli, je potrdila tudi Tina Novak Samec, direktorica ZTKMŠ Brda: ''Vesela sem zaradi tega, ker tudi skozi tovrstne projekte ne samo, da ponujamo nove produkte obiskovalcem oz. gostom gurmanom, ampak po drugi strani tudi izobražujemo svoje gostince, skozi izzive se podajajo v raziskovanje nečesa novega, uporabljajo tudi noto inovativnosti in prav to smo ta večer dosegli ter pokazali.''

Piko na i dogodku je dal Tilen Artač s hudomušnimi govornimi in tudi glasbenimi vložki.

Gala Vecerja 3

Marsikdo je ob odhodu rekel: „Upam, da boste s to prakso nadaljevali“. Do takrat pa še dogajanje tako v Orehovljah, kjer se konec tedna obeta Praznik špargljev kot v Brdih, kjer bo junij zaznamovan s praznikom češenj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down