Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Soške elektrarne in DARS v partnerskem projektu načrtujeta nove sončne elektrarne ob vipavski hitri cesti

Družba Soške elektrarne Nova Gorica, katere osnovna dejavnost je proizvodnja električne energije iz obnovljivega vira v hidroelektrarnah na povodju Soče je skupaj z družbo DARS osnovala partnerski projekt izgradnje sončnih elektrarn ob primorskem kraku avtocestnega križa Republike Slovenije.

Slednji je zaradi korakanja proti zeleni tranziciji pomemben za celotno družbo, pove generalni direktor Soških elektrarn Mitja Gorjan: ''Naša naloga je, da na področju Primorske, kjer smo stacionirani, realiziramo čim več projektov obnovljivih virov elektrarn. Ta projekt je prelomnica in z njim bomo testirali zakonodajo, ki je bila ravnokar sprejeta, ter na kakšen način je možno tovrstne objekte umestiti v prostor na osnovi predhodno že sprejetih državnih prostorskih načrtov.''

Omenjena nova zakonodaja omogoča pospešitev tudi tega projekta izgradnje sončnih elektrarn ob primorski avtocesti oz. hitri cesti, na kateri je več lokacij za elektrarne, je pa prisotnih tudi več omejitev, zaradi česar bo potrebno namestiti elektrarne večjih moči. Potencial teh elektrarn na našem območju je nekaj čez 20 megavatov.

''Je nekaj odsekov proti obali, se pravi na območju Dekanov, nekaj jih je v Razdrtem, območja so tudi ob vipavski avtocesti. Vse želimo preveriti in umestiti po novem zakonu. Govorimo o zemljiščih, ki jih je včasih DARS uporabljal ob izgradnji avtoceste, to so bila razna odlagališča, začasne deponije, servisne poti itd.''

Gorjan pričakuje, da bi v roku leta do leta in pol že lahko realizirali prvo elektrarno. Investicije naj bi stale nekaj več kot 20 milijonov evrov. Prednost naložbe predstavlja predvsem črpalna hidroelektrarna v Avčah, ki služi kot nekakšen hranilnik in s katerim lahko kompenzirajo nihanja pri proizvodnji obnovljivih virov energije. To je tudi glavni razlog, da želijo, tudi z namenom postati samooskrbni, podobno elektrarno postaviti še v Plužni in nekje v Vipavski dolini.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down