Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Soške elektrarne bodo tudi malo sončne

S potrditvijo dopolnjenih sprememb podrobnega prostorskega načrta je svet Občine Kanal pred dnevi naredil pomemben korak na poti do postavitve sončne elektrarne ob akumulacijskem bazenu črpalne hidroelektrarne Avče na Kanalskem Vrhu. Centralo z močjo do 10 megavatov načrtujejo Soške elektrarne, postavile jo bodo v več fazah. Ob tem bodo uredile tudi okolico, torej območje okrog bazena, ki bi ga občina želela kar se da dobro izkoristiti.

Kot pravi župan Miha Stegel: “S tem projektom bomo začeli urejati Kanalski Vrh, pravzaprav bo služil tako turistom, kakor lokalnim prebivalcem, kot tudi točka, kjer se pridobiva električna energija.“

Investitor je ob akumulaciji poleg sončnih panelov na novo predvidel parkirišče za avtodome, tematske parkovne površine, poti za sprehode in kolesarjenje, pa tudi objekt z gostinsko ponudbo. Slednji tam že stoji, občina bo zanj znova skušala dobiti ustreznega najemnika.

Ob tem v Kanalu po besedah župana računajo še, da jim bo novogradja prinesla poceni elektriko: “Uspeli smo doseči tudi dogovor s Soškimi elektratnami; in sicer bo občina deset odstotkov proizvedene električne energije dobila po lastni ceni - to je približno 82 evrov na megavat, kar je v bistvu približno skoraj trikrat ceneje, kot stane trenutno elektrika. S tem bomo uspeli nekako stabilizirati cene vodooskrbe, torej bomo porabili to elektriko za razne črpalke, čistilne komunalne naprave in podobno. V bistvu se bo prek tega vračal ta denar vsem občanom.“

Krajani Kanalskega Vrha in Soške elektrarne pa so se, pravi Stegel, tvorno dogovorili za nekatere manjše spremembe ureditve območja ob bazenu.

(Foto: Soške elektrarne Nova Gorica)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down