Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sončnih elektrarn na javnih objektih v Občini Kanal ne bo

Občina Kanal ob Soči, čeprav je bilo predvideno tudi v občinskem proračunu, ne bo izvajala projekta sončnih elektrarn, pri katerem so želeli postaviti sončne celice na manjše občinske stavbe. Župan Miha Stegel:

Mi smo pridobili dovoljenje za NET metering, to je v bistvu nek izračun, ki je bil v preteklosti zelo ugoden. Se je pa ta shema predvsem omrežnine bistveno spremenila, tako da je v bistvu ta situacija občutno manj finančno zanimiva.“

Dejstvo pa je tudi, da je statični izračun streh, ki ga je občina naročila pred kratkim, pokazal, da bi morali vse strehe, na katerih so predvideli postavitev sončnih celic, obnoviti, kar predstavlja dodatno finančno breme. Investicija na ta način s finančnega vidika ni bila več smiselna, je pa kljub temu občina Kanal ob Soči na področju zelenega prehoda še vedno zelo uspešna.

Imamo pokrite že obe osnovni šoli in v bistvu imamo dogovor s Soškimi elektrarnami Nova Gorica za 10 odstotkov proizvodne energije na Kanalskem Vrhu, tako da bomo v bistvu mi pokrivali več kot je potrebno.“

Projekt sončnih celic na manjših občinskih stavbah so zaradi vseh naštetih razlogov povsem opustili in ga ne nameravajo uvrstiti v prihodnje občinske proračune. Tudi sofinanciranje s strani države je osredotočeno na velike sončne elektrarne, hkrati pa bi se stopnja subvencioniranja, v primeru, da bi bili občani soudeleženi pri projektu, občutno zmanjšala, tako da finančne koristi ne bi bila deležna nobena stran.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down