Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Somestje Gorice in Nove Gorice bo dobilo prvi mobilnostni načrt, cilj zmanjšanje emisij toplogrednih plinov

Regijska razvojna agencija Severne Primorske Nova Gorica je bila uspešna na zadnjem razpisu programa URBACT EU. Gre za kompleksen projekt, ki se ukvarja s povezovanjem mest in utrjevanjem njihove vloge pri soočanju z družbenimi spremembami, kot je denimo v zadnjem času zelo popularen problem podnebnih sprememb.

Razpis jim je prinesel projekt PUMA, razkrije direktor Črtomir Špacapan: ''Ta projekt naslavlja razvoj načrtov urbane mobilnosti za razogljičenje, se pravi zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, ker je to tudi zaveza Evropske unije, in sicer jih bomo morali zmanjšati na 55%, to je kar veliko.''

Kako bodo to poskušali storiti? Špacapan na to vprašanje odgovarja: ''Najprej bomo pogledali dobre prakse v drugih državah. Tukaj je 7 partnerjev iz Latvije, Litve, Grčije, Italije, Španije, Portugalske in Poljske. Poskušali bomo dobiti čim bolj zanimive ideje, kako se ta povečan obisk čim manj pozna na ogljičnem odtisu.''

V okviru projekta PUMA bo somestje Nove Gorice in Gorice dobilo prvi čezmejni mobilnostni načrt, ki ga potrebuje predvsem zaradi povečanega števila turistov znotraj Evropske prestolnice kulture leta 2025.

To ni prvi projekt v okviru omenjenega razpisa URBACT EU. Ker bo večjega prometa deležna celotna regija, so se že vključili v del desetih akcijskih omrežij, v katerih sodeluje 8 slovenskih mest. Na tem področju si želijo nadaljevati s projekti, saj ima EU za te ukrepe na voljo veliko denarja, poleg tega pa moramo poskrbeti tudi sami zase, da ne bomo več priča hudim vremenskim vplivom, zaključi Špacapan.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down