Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Solkance na zboru krajanov v zvezi z deli na območju hidrarne Sia skrbel predvsem vpliv na okolje

Krajevna skupnost Solkan je včeraj popoldan sklicala zbor krajanov na temo nekdanje hidrarne in skladišč Solkanske industrije apna. Kompleks je lani kupila novogoriška mestna občina, da bi tam dolgoročno uredila novo obrtno cono za visokotehnološka podjetja in zelene vsebine z visoko dodano vrednostjo ter Center zelenih tehnologij, ki ga je ustanovila z Univerzo v Novi Gorici. Še prej pa na občini razmišljajo, da bi na tistem območju uredili začasno parkirišče za avtodome in avtomobile za potrebe projekta Evropske prestolnice kulture v letu 2025.

Dela v nekdanjem kompleksu že potekajo. In v zvezi s tem so imeli Solkanci tudi največ vprašanj, ki jih povzema predsednica KS Solkan, Ksenija Brumat:

Ljudje so postavljali vprašanja predvsem operativne narave, najbolj jih je zanimalo, kakšni bodo vplivi na okolje, kaj se dogaja s hrupom, prahom, kako bo s kamioni, obremenjenostjo cest s prevozi ...“

Za pojasnila so bili krajanom na voljo novogoriški župan in predstavniki podjetja Kamnolomi ter njihovi podizvajalci, ki opravljajo omenjena dela. Po besedah predsednice Krajevne skupnosti so bili krajani s pojasnili zadovoljni. Obrazložen jim je bil tudi potek del.

Da je zbor krajanov dosegel svoj namen, ocenjuje tudi novogoriški župan Samo Turel, ki je krajanom predstavil tudi že omenjene načrte občine v zvezi z objektom, kjer sicer trenutno še vedno poteka sesanje apna, ki je tam ostalo.

Ocenjeno je bilo, da bo tega apna 60 ton, do sedaj pa se ga je že nabralo čez 200 ton.“

Do jutri so v objektu tudi prisotna podjetja iz neposredne bližine, ki so tam dobila začasno zatočišče po požaru, ki jim je pred nekaj meseci uničil proizvodne prostore. Zato se na območju kompleksa nekdanje hidrarne in skladišč SIA Solkan te dni še nadaljuje čiščenje apna, z oktobrom in novembrom pa se začne odstranjevanje objektov industrijskega dela kompleksa.

Kar je pomirilo stanovalce je tudi to, da so jim izvajalci povedali, da se bo material, ko bo porušen, naložil na kamion in odpeljal. Skratka, na tem območju se ne izvaja nobenih mletij, predelav ali karkoli takega.“

je še pojasnil župan Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down