Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško

Soča ponovno plovna in (skoraj) čista, ribe pa preživele onesnaženje

Po včerajšnjem onesnaženju reke Soče, v katero se je iz tovarne TKK Srpenica izlilo več ton snovi, potrebne za proizvodnjo cementa in povzročilo precej vznemirjenja, je danes stanje precej mirnejše, kot nam je opisal poveljnik CZ Občine Bovec Edi Melinc, ki upa, da se podobni dogodki ne bodo ponovili, saj so tokrat imeli srečo v nesreči, da snov ni bila nevarna:

Soča je znova plovna danes od 10. ure dalje, je še dejal Melinc.

So posledice izliva kemikalij, čemur je botroval človeški faktor, še opazne ali je tok odnesel bele naplavine, ki so bile včeraj vidne kot penjenje na vodni gladini?

Tudi ribe so jo kljub bojaznim dobro odnesle, kot zatrjuje poveljnik bovške CZ.

Okoliščine onesnaženja preiskuje tudi policija, odvzeti in zavarovani so bili vzorci za nadaljnjo policijsko preiskavo. Bovški policisti nadaljujejo preiskavo v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja iz malomarnosti.

"Oskrba s pitno vodo na vodovodnem sistemu se po izrednih ukrepih zaradi izlitja iz družbe TKK normalizira. Režijski obrat občine Kanal ob Soči je uspel zagotoviti potrebne količine vode za oskrbo prizadetega območja s pitno vodo. Do ponedeljka, 25.04.2022, ne pričakujemo več motenj pri dobavi pitne vode," so to popoldne sporočili iz kanalske občine.

Deli z drugimi:
Aktualno

O nagrajenih inovativnih učnih oblikah in ljubiteljski kulturi - v ponedeljek ob 11h

Preberi več

KORAKI DO USPEHA: Kaj pa družbena odgovornost delodajalcev? Torek!

Preberi več

Parada učenja in Radio Robin V ŽIVO

Preberi več

Robin Hud festival v Deželi prijateljev

Preberi več
Ne zamudi
Pokrovitelji
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down