Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Smetarina se draži tudi v Občini Miren - Kostanjevica

Smeti Kup

Kot zadnji od petih svetov občin na ožjem Goriškem je ta teden tudi tisti mirensko-kostanjski potrdil na novo oblikovane cene zbiranja, predelave in odlaganja komunalnih odpadkov na tem območju. Odvoz smeti, kot se reče poenostavljeno, se bo podražil, prvi mož novogoriške Komunale Darko Ličen je takole pojasnil, za koliko in zakaj:

“Komunala kot izvajalec gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov je predlagala v vseh petih občinah spremembo cene za 0,5 evra na mesec na osebo, predvsem zaradi povišanih stroškov obdelave in odlaganja odpadkov. Za štiričlansko družino pomeni to 24 evrov na leto.”

Kot je bilo slišati v razpravi na seji sveta občine, ki se je posvetil tudi razmeram na tem področju, bo Komunala po počitnicah gospodinjstvom poslala informativni razrez stroškov ravnanja z odpadki. Kajti če bi ljudje bili vestni, bi se jim to obrestovalo. Župan Mauricij Humar je povzel:

“Vsekakor so odpadki eno tistih področij, v katero moramo stalno vlagati tako sredstva, kakor tudi ozaveščanje ljudi. Vsekakor je ločevanje odpadkov bistveno prav zaradi tega, da bomo v bodoče lahko potem imeli tudi zmernejšo ceno obdelave in odlaganja.”

Več ločeno zbranih smeti znižuje ceno in prav na to bo Komunala opozorila jeseni. Za ta namen sicer po besedah župana redno prilagajajo število in vrste zabojnikov na ekoloških otokih in v zbirnih centrih, tudi videonadzor se uvaja, a strogega ločevanja še ni. In zato, še pravi Humar, je ključno nadaljnje informiranje:

“Prav s skupnimi akcijami izvajalca gospodarske javne službe, občine, ostalih inštitucij, kot je osnovna šola, bomo tudi v bodoče izvajali čim več akcij, ki bodo ozaveščale, da je prav ravnanje z odpadki ravnanje za jutrišnji dan. In s primernimi ekološkimi akcijami bomo našo zemljo lažje ohranili in jo pustili zanamcem.”

Nove cene ravnanja s smetmi na Goriškem bodo veljale od julija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down