Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Skupni projekti povezujejo obmejne občine

Bližajoča se Evropska prestolnica kulture, čezmejna ekonomska cona, vpis čezmejnega območja Collio – Brda na Unescov seznam svetovne dediščine – to je nekaj tem, o katerih so župani občin Gorica, Rodolfo Ziberna, Doberdob, Fabio Vizintin, Sovodnje, Luca Pisk in županja Števerjana, Franca Padovan spregovorili na današnjem prvem spoznavnem srečanju z novogoriškim županom Samom Turelom, ki je v luči projekta EPK predlagal:

Da bi pripravili katalog kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, namestitvenih možnosti, ki bo potem služil na obeh straneh meje v okviru tega projekta turistom, ki bodo obiskali to območje, da vemo, kam jih poslat, kaj vse si v tem širšem krogu pravzaprav lahko ogledajo.“

Prisotni so v luči Evropske prestolnice kulture govorili tudi o številu razpoložljivih turističnih postelj, za katere ugotavljajo, da ni nujno, da so vse skoncentrirane le v novogoriški oz. goriški občini. To, da so razpršene tudi v širši okolici, bo celo dobrodošlo, saj bodo tako vključeni tudi manjši ponudniki iz okoliških krajev. Prvo uradno srečanje z novogoriškim županom je na župana Gorice naredilo zelo pozitiven vtis. Rodolfo Ziberna poudarja, da morata sosednji občini pospešiti sodelovanje, saj je leto 2025 in z njim pomemben projekt Evropske prestolnice kulture tik za vogalom. Dodal pa je tudi pobudo:

17. februarja se bom v Rimu srečal z ministrom za kulturo Gennarom Sangiulianom in seveda mu bom predal prošnjo, da bi se oba ministra za kulturo, slovenski in italijanski, srečala in ob tej priložnosti sem tudi predlagal županu Turelu, da bi obema ministroma predali enotno pismo, podpisano s strani obeh županov in jim pokazali, da ne samo mislimo enako, ampak živimo že tako kakor da mej ni več med nami.“

Novogoriški župan Turel se je dan prej srečal tudi s predstavniki zamejskih organizacij in društev v sosednji Italiji. S strani osrednjih krovnih organizacij SKGZ in SSO, je prišla pobuda o skupnem omizju, Turel pa se je na to odzval s predlogom o ustanovitvi dveh delovnih skupin. Prva bo namenjena obravnavi odprtih vprašanj v projektu EPK, druga pa ostalim področjem sodelovanja. Poleg tega bodo prihodnje leto osrednjo slovesnost novogoriške mestne občine ob slovenskem kulturnem prazniku pripravile slovenske organizacije in društva v Italiji.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down