Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Škoda na kmetijskih površinah tudi do 100 odstotna, poškodovani tudi objekti in kmetijska mehanizacija

Ponedeljkova in včerajšnja neurja, ki so besnela na območju Goriških brd, Vipavske doline, delu Krasa in Trnovsko-Banjške planote, so povzročila veliko škode na kmetijskih pridelkih. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je že opravil prvo grobo oceno.

Kakšna je, pojasnjuje vodja oddelka za kmetijsko svetovanje Vasja Juretič: "Letošnje neurje s točo, ki smo ga doživeli na tem severnoprimorskem delu je, zanimivo, zajelo zelo veliko območje, kar običajno toča ne naredi. Tako da praktično so prizadete površine od Goriških brd, Trnovsko-Banjške planote, celotne Vipavske doline in dela Krasa. Škoda je po posameznem območju seveda različna, ampak najhujša škoda pa se je zgodila na spodnjem delu doline, v občinah Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in del občine Nova Gorica."

V slednjih je škoda blizu 100 odstotkom.

"Nekaj malega je ostalo, vendar so rastline v tako slabem stanju, da ne vemo, kaj se bo z njimi naprej dogajalo. Zaskrbljujoče je dejstvo, da je v trajnih nasadih zelo močno poškodovan rodni les in tu je zagotovo škoda tudi za naslednja leta."

Kakšna pa je škoda na preostalih območjih?

"V Goriških brdih so ti odstotki poškodovanosti nekje od 30 do 90 (odstotkov, op.p.), predvsem kar se tiče Trnovsko-Banjške planote so predvsem poškodovane nepremičnine, objekti. Zaenkrat še nimamo podatkov o poškodovanosti živali. Kar zadeva ostalih delov v Vipavski dolini pa so na prvem mestu zagotovo poškodovani objekti, tudi kmetijska mehanizacija, zaščiteni prostori, rastlinjaki, plastenjaki in to povečuje to škodo na samem terenu."

Sicer pa natančna ocena škode bo znana v naslednjih dneh, ko bo škodo mogoče oceniti na terenu, še poudarjajo na zavodu.

(foto: Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down