Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Širitev namakalnega sistema v zgornjo Vipavsko dolino do leta 2028

Po opravljenih študijah o možnosti namakanja kmetijskih površin v zgornji Vipavski dolini so ugotovili, da je zadrževalnik Vogršček edini realni vodni vir, zato občini Ajdovščina in Vipava pričenjata postopke priprave na gradnjo novega dela namakalnega sistema, ki naj bi ga zgradili do leta 2028.

Občini bosta s postopkom nadaljevali, če se bosta z gradnjo namakalnega sistema in s predvidenimi stroški uporabe strinjali vsaj dve tretjini lastnikov kmetijskih zemljišč na območju predvidenega namakalnega polja, je poudaril ajdovski župan Tadej Beočanin.

Podpisom pogodb med lastniki kmetijskih zemljišč in občino bo sledila priprava dokumentacije, pridobivanje dovoljenj in zagotavljanje financiranja izgradnje. Po zavezi o uporabi sistema s strani lastnikov zemljišč bo stekla priprava projektne dokumentacije. Vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan:

Stroški izgradnje namakalnega sistema, s katerim bi v ajdovski občini namakali okrog 1700 hektarov, so za Občino Ajdovščina ocenjeni na 23 milijonov evrov brez DDV. V občini Vipava je predvideno območje za namakanje v velikosti 754 hektarov. Projektantska ocena investicije za obe občini skupaj je dobrih 32 milijonov evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down