Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sinoči Goriška v prvi bojni liniji: klestila toča v debelini pomaranče

Severno Primorsko je sinoči nekaj po 21. uri zajela močna nevihtna celica. Klestila je toča, veter je podioral drevesa, poškodovani so objekti in avtomobili. Danes okrog 8. ure je naše kraje zajela že nova nevihtna celica.

Vremenoslovec Branko Gregorčič je o včerajšnji nevihni ujmi za Radio Robin povedal: "To celico smo opazovali že na območju Gardskega jezera. Zelo hitro se je pomikala proti vzhodu. Hitrost njenega pomika je bila blizu 100 km/h, tako da je res zelo hitro prišla tudi do zahodne Slovenije, zajela najprej Goriško, Vipavsko, del južnega Posočja, in se potem pomikala naprej proti vzhodu, mimo osrednje slovenije proti Dolenjski. Vse to je potekalo zelo hitro. to pot je nekako v prvi bojni liniji, če smemo tako reči, stala ravmo Goriška."

Vasja Juretuič iz novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda pove, da je včerajšnje neurje zajelo veliko celotno območje od Goriških Brd, celotne Vipavske doline in del Krasa: "Povzročila je največjo škodo, po zdajšnji informacijah, na območju spodnje Vipavske doline, predvsem od državne meje preko Bilj, Renč, Gradišča in proti Krasu. Škodo bomo v naslednjih dne ocenili. Ker je škoda tudi na objektih in nepremičninah, bo ta zelo velika in bomo o tem podali še konkretne ocene."

O debelosti včerajšnje toče pa dodaja: "Toča je bila preko debeline pomaranč oziroma teniške žogice in ta je povzročila kar veliko škodo."

Ekipe civilne zaščite so sinoči krepko zavihale rokave, pove poveljnik za Severno Primorsko Samo Kosmač: "Po zadnjih podatkih je bilo najhuje v občinah Miren-Kostanjevica ter Renče-Vogrsko. Tam je toča poškodovala veliko streh, razbila strešna okna, poškodovala tudi veliko avtomobilov. Veliko je bilo tudi podrtega drevja in poškodovane infrastrukture. Potem malo kasneje se je ta nevihtna celica pomikala proti Ajdovščini, kjer tudi poročajo o odkritih in poškodovanih strehah stanovanjskih in gospodarskih poslopij. Prevdsem v naselju Erzelj ter Gozd."

Celo noč so bile na delo vse gasilske enote iz prizadetih območij, samo do jutra so prejeli skoraj 200 klicev občanov, ki so potrebovali pomoč.

Ozračje se tudi danes ne bo še umirilo. Danes okrog 8. ure zjutraj je Goriško pričela prehajati že nova nevihtna celica. "Kakšno uro ali dve bo trajalo, da bo ta celica prešla to območje, ampak ni rečeno, da se ne bo čez dan pojavila še kakšna nova. Ozračje se bo pričelo umirjati šele v noči na sredo. Jutri bo nad nami hladnejši zrak, tako bo energije za neurja manj, ampak kakšna nevihta popoldne tudi jutri, ravno zaradi zelo ohladnega zraka v višinah, še lahko nastane."

Povsem mirna dneva nas čakata šele v četrtek in petek, še dodaja Gregorčič.

(foto: komentarji poslušalcev na facebook strani Radia Robin)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down