Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Simbol Dneva Soče iz Bukovice v Kanal

Simbol Dneva Soce

Danes je v Kulturnem domu Bukovica župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon slovesno predal simbol Dneva Soče županu Občine Kanal ob Soči Mihi Steglu. Dan Soče se od leta 2011 praznuje vsakega 14. oktobra.

''Bistvo tega je ozaveščanje. Med pripravo praznika se je treba posvetiti vodam in pomenu vode, ne samo reke. To, da je Soča naravni spomenik, je tudi zelo pomembno, ampak je najpomembnejše zavedanje vode,'' je uvodoma povedal Danijel Rojšek, nekdanji poklicni varuh narave.

Vsaka izmed 13 posoških občin za dve leti nadaljuje s tradicijo obeleževanja dne, tokrat je bila na vrsti Občina Renče-Vogrsko. Pri praznovanju je v ospredju otroško ustvarjanje: ''Mi smo ga preimenovali v Dan Soče in naše sestrice Vipave. Otroci so ustvarjali izdelke na tematiko vode, reke Soče in reke Vipave, pri predmetih so raziskovali trdoto vode, pri fiziki so raziskovali valovanje, pri matematiki so svoje vsebine zapletli med vodo, med Sočo, med Vipavo,'' je dejal Marko Juretič, učitelj na OŠ Renče.

S tem v povezavi se je v praznovanje dneva vključila tudi občina, zanjo je seveda zelo pomembna prej omenjena sestrica Vipava: ''Ena od teh večjih skupnih projektov je pot Vipava, uredili smo peš, sprehajalno in kolesarsko pot ob reki Vipavi, v neposredni bližini naših jezer, kjer so glinokopi v Renčah in v Volčji Dragi. Skratka, mi smo v tem projektu sodelovali prav na način urejanja vodotokov. Ena od teh je bila vzpostavitev brežin v samih Renčah,'' je razkril župan Tarik Žigon.

Ureditev Vipave je pomembna predvsem z vidika turizma, saj je od aprila do septembra bilo v občini Renče-Vogrsko kar 7.000 nočitev, kar je 30 odstotkov več kot v istem obdobju lani, zaupa direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erika Lojk: ''Vipava daje turizmu zelo pozitiven zagon. Zanimiva je že sama po sebi, ker je reka mirna, z zelenjem v sebi daje spokojnost tako za sprehajalce kot tudi za tiste, ki se odpravijo po kolesarski poti Vipava s kolesom. Poleg tega nudi možnost ribolova in supanja - to je ponudba, ki se v zadnjem letu razvija z eksponentno rastjo.''

Za ohranjanje tradicije bo za naslednji 2 leti, kot rečeno, zadolžena občina Kanal ob Soči.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down