Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šempetrski investiciji v kulturno dvorano in zdravstveni dom se zamikata v prihodnje leto

Svetniki Občine Šempeter-Vrtojba so sprejeli rebalans proračuna za leto 2023. Pripravil se je večinoma zaradi nove dinamike izvedbe večjih investicij, tako se v predlogu rebalansa predvideva slabih 11 milijonov prihodkov, podobno številko predstavljajo tudi odhodki. Glavni investiciji, to sta kinodvorana in novi prostori zdravstvenega doma v prostorih nekdanjega Hotela Šampier v Šempetru, se bosta skoraj v celoti zamaknili v prihodnje leto.

''Gre se za to, da se terminski plani vseh investicij navadno podaljšujejo. Pridobivamo gradbeno dovoljenje za objekt, ki je relativno zahteven, sestavljen iz več stavb. Gre za prenovo nekdanjega Hotela Šampier in Kulturne dvorane v Šempetru. Objekta vsak zase sta imela ustrezne dokumente, po prenovi pa je potrebno zadostiti tudi novim predpisom, ki so vedno bolj zahtevni in pridobitev takšnega gradbenega dovoljenja ni tako enostavna,'' je razložil župan Milan Turk.

Sicer imajo vsa potrebna pozitivna mnenja in pričakujejo, da bo vendarle vse potekalo brez večjih težav. Svetnica SD-ja Sara Krošelj je zadovoljna, da se je upoštevalo sklepe, ki se nanašajo predvsem na investicije v igrala osnovne šole in vrtca, v luči bližajoče se obravnave proračuna za prihodnje leto pa je predlagala, da se več pozornosti nameni mladinskim, kulturnim in športnim dejavnostim: ''Predlagam, da najdemo ustrezne prostore za medgeneracijski center, ki bi lahko našel svoj prostor nekje v sredini Vrtojbe glede na to, da imamo na njenem začetku Mladinski center, na koncu pa Dom starejših občanov, nekje v centru bi pa prišlo do druženja generacij in pretoka znanja.''

Poleg tega je predlagala, da se na zelenici ob šempetrskem Športnem centru umesti pokriti zunanji prostor za potrebe izvedbe športnih in kulturnih dejavnosti, smotrna bi bila tudi zaposlitev ene osebe, ki bi slednje koordinirala.

Z rebalansom pa niso bili najbolj zadovoljni v Gibanju Svoboda, ravno zaradi prej omenjenega premika večjih investicij na prihodnje leto. ''S takšnim rebalansom proračuna nismo zadovoljni, saj smo prepričani, da urejanje dokumentacije za izvedbo investicij v naši občini ne poteka dovolj hitro. Cene gradbenega materiala, še bolj pa dela gradbincev na trgu, nevzdržno rastejo iz dneva v dan in nam s tem dražajo investicije,'' je povedala svetnica Karmen Gerbec.

Prevelika se jim zdi tudi investicija v preplastitev trase koloparka. Menijo, da bi znesek bilo veliko pametneje nameniti v nakup nepremičnin. Moti jih tudi povišanje sredstev za režijski obrat za pridobitev gradbenega dovoljenja za zbiranje komunalnih in drugih vrst odpadkov na nekdanjem Mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down