Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šempetrska in vrtojbenska opozicija za OPN brez obstoječega zbirnega centra

Ob vsakem srečanju župana Občine Šempeter-Vrtojba Milana Turka z občinskimi svetniki je jabolko spora tolikokrat opevani zbirni center za komunalne odpadke na nekdanjem MMP Vrtojba.

Po novem naj bi mu nasprotovalo tudi upravno sodišče, ki je izdalo negativno mnenje, razkriva vodja svetniške skupine Gibanja Svoboda Rok Filipič: ''Ogromno je ljudi in subjektov, ki so proti zbirnemu centru, ker nima vseh gradbenih dovoljenj. Mi smo prav tako proti in bomo na eni izmed sej občinskega sveta predlagali, da se zbirni center umakne iz obstoječega predloga OPN-ja in da se ga ponovno obravnava brez zbirnega centra za odpadke, da bodo lahko tako splošna javnost kot podjetja v občini čim prej pričela opravljati svoje dejavnosti, na kar čakajo že več let.''

S pobudami je opozicija že dlje časa neuspešna, kot glavni razlog pa Filipič navaja nepripravljenost sodelovanja občinske uprave, če jim sedaj uspe, pa je mnenja, da bo večina javnosti zadovoljena. Vodja svetniške skupine SD Sara Krošelj je istega mnenja: ''Ne nasprotujemo občinskemu prostorskemu načrtu, ampak načinu delovanja župana. To območje ni tako majhno, je blizu avtoceste in na meji s sosednjo Italijo. Obstaja veliko priložnosti, ki bi lahko bile izkoriščene, nikakor pa ni to področje za ravnanje z odpadki.''

Ker občina takšen obrat nujno potrebuje, bo treba najti nadomestno lokacijo, ki pa še ni točno določena. Za ta namen naj bi predlagali imenovanje komisije, ki bo zadolžena, da se najde v čim krajšem času najde ustrezno mesto.

''Na eni izmed prejšnjih sej smo predlagali, da se na dnevni red uvrsti točka, kjer bomo obravnavali različne možnosti - ali ostane zbirni center, kjer je, ali se ga premesti drugam. To je stvar kasnejše razprave. Sedaj smo vsi uperjeni v to, da čim prej rešimo stanje, ki je nastalo, torej da se OPN sprosti oz. se ga sprejme brez zbirnega centra,'' je zaključil Filipič.

Najbrž bo usoda OPN-ja in posledično zbirnega centra znana že na današnji popoldanski občinski seji.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down