Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šempetrska bolnišnica si želi postati eden od regijskih centrov za zdravljenje raka

Državni program obvladovanja raka namerava okrepiti sodelovanje z regijskimi splošnimi bolnišnicami z vizijo vzpostavljanja mreže onkološke dejavnosti v Sloveniji, ki naj bi zagotavljala čim bolj kakovostno oskrbo za vse bolnike. Prva v mreži splošnih bolnišnic, ki so jo s tem namenom danes obiskali predstavniki Onkološkega inštituta iz Ljubljane in Državnega programa obvladovanja raka, je šempetrska bolnišnica.

V Sloveniji že sedaj delujejo institucije, ki obravnavajo predvsem najpogostejše oblike raka, v trenutnem obdobju pa vzpostavljamo kazalnike kakovosti za spremljanje te obravnave, in sicer za najpogostejših pet rakov. Na osnovi rezultatov teh podatkov pa bomo v prihodnje lahko izoblikovali ali pa podpirali in krepili to kakovostno obravnavo,“

pravi Sonja Tomšič, glavna koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka in dodaja, da bi prvi rezultati na tem področju lahko bili dostopni leta 2025.

Šempetrska bolnišnica naj bi po njenih besedah še naprej ostala ena pomembnejših regionalnih inštitucij, ki obravnava bolnike z rakom.

„Seveda pa je tukaj ključno to, kaj bodo pokazali kazalniki kakovosti, kjer bomo z vsemi inštitucijami, ki bodo del onkološke mreže, seveda krepili in izboljševali kakovost."

V šempetrski bolnišnici se nadejajo, da jim bo to prineslo še kakovostnejšo obravnavo onkoloških pacientov.

„Bolnišnica Šempeter obravnava veliko pacientk z rakom dojke, z rakom debelega črevesja in danke, zelo veliko pacientov obravnavamo z rakom urogenitalnega trakta in nadejamo se seveda v prihodnosti tudi razvoja predvsem pulmologije. Vsekakor vodilo pri tem, kaj bomo tukaj obravnavali, je strokovna, varna obravnava pacientov,“

pravi direktor Dimitrij Klančič in dodaja, da bodo delali na tem, da bo obravnava teh onkoloških primerov, ki jih obravnavajo sedaj, še boljša.

Da s šempetrsko bolnišnico dobro sodelujejo, poudarja tudi strokovna direktorica Onkološkega inštituta v Ljubljani, Irena Oblak:

Mi mislimo, da je kruha in dela za vse dovolj. Ker incidenca raste, to se pravi, da bo število onkoloških bolnikov vse večje – nekje dobra dva odstotka na leto. In želimo, da periferne bolnišnice tudi prevzamejo paliativo, del rehabilitacije, tako da mislim, da bo dela za vse dovolj.“

Cilj je torej kakovostna obravnava onkoloških pacientov tudi izven Ljubljane in Maribora. V šempetrski bolnišnici, kot enem izmed tovrstnih regijskih centrov, bi torej še vedno obravnavali tiste vrste raka, ki so pogostejše. Razvoj dejavnosti pa bo tudi v tem primerov v prvi vrsti odvisen od razpoložljivega kadra. V šempetrski bolnišnici imajo sedaj le eno internistično onkologinjo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down